Alpe levo, Jadran desno

Danes in jutri bo vreme v hribe, že nad višino tisoč metrov, poslalo še nekaj snega. Prihaja čas, ko za telesno pripravljenost s hojo ob ohranjanju razdalje bolj varno poskrbimo v nižjih še kopnih hribih. Sobota in predvsem nedelja bosta ponujala lepe razmere za pohod iz Cerja čez Fajti hrib na Trstelj z morda najlepšimi razgledi od Alp do Jadrana.

S Trstelja sega pogled čez Vipavsko dolino na Alpe. Foto: Igor Mušič
S Trstelja sega pogled čez Vipavsko dolino na Alpe. Foto: Igor Mušič

V soboto bo še nekaj oblakov in hladne burje, za nedeljo pa vremenoslovci obetajo več sonca, manj prepiha in izredno čisto ozračje.

To so razmere, v katerih je res vredno obiskati greben roba Goriškega Krasa, imenovan Črni hribi, ki se nad Spodnjo Vipavsko dolino razteza od Cerja (343 m nad morjem) prek Fajtega hriba (433 m) do najvišjega vrha Trstelja (643 m).

Izlet začnemo pri stolpu Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju, do katerega se je z Vipavske hitre ceste najudobneje pripeljati skozi Miren. Gibalno manj zagnani lahko večino časa posvetijo le ogledu razstave o grozotah prve svetovne vojne, nabiranju turističnih informacij in dobrotam bližnje okrepčevalnice ter izjemnemu razgledu, ki sega od Piranskega zaliva prek Dolomitov in Julijskih Alp do Vipavske doline in Nanosa.

Pravi pohodniki se bodo odpravili po Poti miru na Krasu (označena je s količki) in obenem planinski poti proti Fajtemu hribu, ki je lahko za družine z majhnimi otroki tudi končni cilj, saj je hoda v eno smer že za dobro uro. Hoja po travnikih in borovem gozdu je prijetna, a so vmes posejani tudi ostri kraški kamni. Priporočamo kakovostno visoko obutev. Okrepčilo je treba vzeti s seboj, saj je na Fajtem hribu le velika informativna tabla o hudih bojih v prvi svetovni vojni. Utrjeni pohodniki bodo pot, na kateri se začno odpirati vse lepši razgledi, nadaljevali do Trstelja, za kar pa si je - skupaj z mirnim povratkom na Cerje - treba vzeti osem ur. Na Trstelju se je mogoče okrepčati v Stjenkovi koči. (tel. 041/624-068)


Najbolj brano