Na Kaninu so že zimske razmere

Narava je že prejšnji teden na smučiščih z višino nad 1500 metri poskrbela za podlago, ki omogoča začetno pripravo smučišč, nove padavine pa obetajo, da se bodo ponekod v Sloveniji in bližnji Italiji naprave zavrtele že konec tega tedna. Pri nas omembe vrednih novosti ni, približno na lanski ravni pa so ostale tudi cene smučarskih vozovnic.

Cerkno je po prijaznosti za smučarske družine z najmlajšimi  številka ena na Primorskem Foto: Saša Dragoš
Cerkno je po prijaznosti za smučarske družine z najmlajšimi številka ena na Primorskem Foto: Saša Dragoš

SLOVENIJA>Na zgornjem delu kaninskih smučišč je bilo že prejšnji teden več kot meter snega, vendar direktor ATC Kanin Simon Klaut predvideva, da bo otvoritev sezone drugi vikend v decembru ali še nekaj dni kasneje - predvidoma okoli 15. decembra. To pojasnjuje takole: “Po obsežnih vzdrževalnih delih je pred nami še tehnični pregled, ki zahteva svoj čas. V zamudi so tudi na italijanski strani, ker zaradi izredno toplega novembrskega vremena niso mogli zasneževati nižjega dela smučišč. Zato predvidevam, da bomo okoli 15. decembra povezano smučišče Kanin - Sella Nevea odprli skupaj.”

Cene dnevnih vozovnic:> Cerkno 17-28 evrov > Kanin 18-28 evrov > Krvavec in Kranjska gora 19-29 evrov > Vogel in Stari vrh 11-26 evrov > Kobla 11-22 evrov > Soriška planina 14-20 evrov

Pri italijanskem partnerju Promotur še do 5. decembra teče predprodaja vozovnic, ki veljajo na obeh straneh meje. Cena dnevnih vozovnic iz te akcije sega od 16 do 25 evrov, sicer pa je povezano smučišče prevzelo že preizkušen pester italijanski seznam različnih kombinacij vozovnic - od družinskih do sezonskih urnih. Dodati velja, da je s povezavo to smučišče ne le največje na Primorskem (30 km prog), temveč tudi tretje v Sloveniji. Dvema kabinskima žičnicama, nihalki, štirim sedežnicam in trem vlečnicam se je pred letošnjo sezono na italijanski strani, ki je zaščitena pred muhasto kaninsko burjo, pridružil še pokrit tekoči trak za najmlajše.

Smučarski center Cerkno je sicer izgubil oktobrsko snežno podlago, a ga je za kuliso konec prejšnjega tedna vsaj pobelilo, ostalo pa bo do sobote, 4. decembra, opravil najsodobnejši zasneževalni sistem v državi. Cerkno je edino primorsko smučišče, ki se lahko po tehnologiji in zmogljivostih primerja s furlanskimi smučišči (dve šestsedežnici, dve štirisedežnice, dve dvosedežnici, dve vlečnici, tekoči trak, 18 km alpskih, 5 km tekaških prog) kamor sicer zaradi hitrih cestnih povezav in vsestranske ponudbe ter konkurenčnih cen odhaja veliko Primorcev. Cerkljani v malem ponujajo vse, kar imajo v tujini veliki, tudi letos povečan snežni park za deskarje, otroško igrišče na snegu in vrtec. Zaradi vsakoletnega posodabljanja poslovno najuspešnejše primorsko smučišče letos ne premore velikih novih pridobitev, a so upravljavci poskrbeli za nekaj izboljšav. Okrepljena bo gostinska ponudba na postajah izhodiščnih sedežnic (glavni objekt s pogledom na Triglav je vzor tovrstnim gradnjam v državi), najmlajšim pa bodo postavili snežni grad in eskimsko vas. Novost, ki jo letos uvaja upravljalec, družba Hotel Cerkno, je družinska sezonska vozovnica. Tako na Kaninu kot v Cerknem lanskih cen niso dvignili.

Novosti na večjih slovensklih smučiščih> Kranjska gora - dodatno zasneževanje in tekoči trak Podkoren> Rogla - širitev tekaškega centra z zasneževanjem, okrepitev zmogljivosti zasneževanja alpskih prog za tretjino> Maribor - nova spodnja postaja in povečana zmogljivost Pohorske vzpenjače,posodobljena sedežnica Stolp> Golte - nov hotel, nov dostop ob nihalki - cesta do smučišča s parkiriščem> Stari vrh - novi topovi> Krvavec - poligon za začetnike z igrali, otroški trak

Majhni in zanimivi

V času gospodarske krize bo marsikomu prišla prav ponudba cenejših, manjših primorskih in bližnjih smučišč. Zaradi središčne lege, nočne smuke med delavniki, tekaških prog in dodatnega zasneževanja sta posebej zanimivi Ski Bor in Javornik na Idrijskem. Ski Bor je z vlečnico z vmesno postajo, sankališčem in tekaško progo prijazen predvsem družinam z majhnimi otroki, Javornik pa ob položnih vlečnicah ponuja povsem resno dvosedežnico s tekmovalno progo FIS veleslalomskih razsežnosti. Če ne bo narava posebej radodarna, je pričakovati začetek sezone okoli 20. decembra. Na južnem Primorskem se je organizirano smučanje, ki je sicer odvisno od radodarnosti narave, obdržalo le na Sviščakih, kjer pa vsaj januarja in februarja vijuganje ob dveh vlečnicah in na treh progah ter dričanje po sankališču ali drsenje po tekaških smučinah niso vprašljivi. Denarja za novosti majhna smučišča nimajo. Že vzdrževanje pomeni velik zalogaj. V to kategorijo sodita tudi Soriška planina nad Podbrdom in Kobla nad Bohinjsko Bistrico. Slednja je iz Kopra in Nove Gorice dostopna z rednimi in v glavni sezoni tudi s posebnimi vlaki. Soriška planina je zaradi sončne lege, velikega parkirišča, kilometrske vlečnice za začetnike in obilice ravnine za ostale vrste dričanja prijazna družinam z najmlajšimi otroki, preostale naprave - dvosedežnica in vlečnici - pa sta namenjeni izkušenejšim ljubiteljem belih strmin. Kobla slovi predvsem po prostranih smučiščih s 1000 metri višinske razlike, pesti pa jo senca in težave z zasneževanjem v spodnjem, nizkem delu smučišča. S posodobitvami v zadnjih sezonah je za dnevno smučanje Primorcev postal zanimiv Stari vrh - še posebej z ureditvijo gorske ceste iz Poljan (dostop s Primorske iz Vrhnike skozi Horjul in Gorenjo vas - Poljane) prek Javorij na parkirišča na smučišču ob tekočem traku, otroški vlečnici, drsališču in gostinskem lokalu. Izkušenejšim sta na voljo še dve vlečnici in predvsem sodobna šestsedežnica z osvetljeno progo in 500 metri višinske razlike.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano