Zdravje
Sklepno o ortopediji
Sklepno o ortopediji

Približno dve leti in pol smo v rubriki Zdravniški nasveti opisovali težave, ki nastajajo kot posledica ortopedskih obolenj. Zajeli smo domala vse poglavitne bolezni in sindrome ter osvetlili njihove vzroke, klinično sliko in možnosti zdravljenja. Če nam je uspelo bralcem približati in razjasniti vse, kar jih s tega področja najbolj zanima, lahko zatrdimo, da smo izpolnili temeljni cilj uredništva in podpisanega avtorja.

Težka sapa zahteva čim prej zdravljenje
Težka sapa zahteva čim prej zdravljenje

Težka sapa, težave z dihanjem med hitrejšo hojo, težave z dihanjem pri premagovanju stopnic in napadi kašlja so lahko znaki za kronično obstruktivno pljučno bolezen, ki jo zdravniki označujejo s kratico KOPB. Te bolnike ozavešča, združuje in povezuje aktivno Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. V sezoni kurjenja, ko je zrak še dodatno onesnažen in zato škodljiv za dihala, ljudi s takšnimi težavami pozivajo, naj se odpravijo na zdravniški pregled in meritev pljučne funkcije. Tudi zdravniki omenjajo, da je KOPB resna bolezen, ki jo je treba ustrezno zdraviti.

Kar gre skozi dimnik, preide v pljuča
Kar gre skozi dimnik, preide v pljuča

Smog, megla in nizek zračni tlak pozimi vplivajo na zdravje ljudi, zlasti bolj občutljivih in kroničnih bolnikov. Onesnažen zrak je pozimi pogostejši pojav kot sicer. Škodljivi delci v ozračju pa so vzrok za veliko obolenj. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so o tem pripravili nekaj koristnih informacij in nasvetov za čas kurilne sezone.