Tudi za športnike najsodobnejša oskrba

Ta konec tedna bo Ortopedska bolnišnica Valdoltra (OBV) gostila mednarodni znanstveni kongres, namenjen izobraževanju in izmenjavi izkušenj vrhunskih ortopedskih kirurgov, fiziatrov in fizioterapevtov, ki se posvečajo zdravljenju poškodb ramena in kolena zaradi športnih poškodb. Zbralo se bo približno 100 strokovnjakov iz Slovenije, med njimi strokovni tim iz OBV, iz Evrope, Balkana, Velike Britanije in ZDA.

Znanstveni kongres je del obeležitve 110. obletnice Ortopedske 
bolnišnice Valdoltra. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Znanstveni kongres je del obeležitve 110. obletnice Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Kongres, ki je del počastitve 110. obletnice delovanja te mednarodno priznane ortopedske ustanove, bo potekal konec tedna, 19. in 20. julija. Kot omenja direktor OBV Radoslav Marčan, bodo vodilni evropski in ameriški strokovnjaki ter najbolj priznani ortopedski kirurgi iz Slovenije ter iz najbolj naprednih balkanskih ortopedskih centrov predstavili najnovejše smernice zdravljenja poškodb ramena in kolena zaradi športnih poškodb.

Marčan poudarja: “Na področju zdravljenja športnih poškodb imamo tudi mi že bogate izkušnje. Takšna strokovna srečanja so dobra priložnost za izmenjavo najnovejših spoznanj, znanja nasploh, izkušenj in za osvajanje najsodobnejših metod zdravljenja. Tudi na tem področju se medicinska znanost skokovito razvija. Tudi tokrat bodo med drugim prikazani posnetki operacij in tovrstnih obravnav ter rehabilitacija, kar vse pripomore k sledenju in usposabljanju na tem področju.”

Radoslav Marčan,

direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra

“Takšna strokovna srečanja so dobra priložnost za izmenjavo znanja, izkušenj in za osvajanje najnovejših metod zdravljenja.”

OBV pripravlja kongres ob sodelovanju z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom (URI) Soča iz Ljubljane, ki je prav tako vodilna strokovna ustanova v Sloveniji, ko gre za rehabilitacijo po najrazličnejših vrstah poškodb, med njimi tudi tistih s področja športa. “Poleg novih operativnih metod bomo na kongresu tudi rehabilitaciji namenili dobršen del pozornosti,” dodaja Marčan. “Kakovostna rehabilitacija je namreč, kot je splošno znano, ključna za kakovost življenja in udejstvovanja tudi po poškodbi.”

Na kongresu bodo vodilni evropski in ameriški strokovnjaki ter najbolj priznani ortopedski kirurgi iz Slovenije ter najbolj naprednih balkanskih ortopedskih centrov predstavili najnovejše smernice, ki so se oblikovale v tej veji medicine pri zdravljenja poškodb ramena in kolena.

Kongres bo sestavljen iz predavanj, razprav in delavnic s poudarkom na novih dosežkih ter metodah s področja patologije ter rehabilitacije ramena in kolena zaradi poškodb pri športnih aktivnostih. Hkrati bodo udeležencem predstavili tudi najsodobnejše pripomočke in opremo, ki omogoča izvajanje kakovostne rehabilitacije v sklopu zdravljenja po tovrstnih poškodbah. Kongres bo vodil Benjamin Marjanović, vodja oddelka za artroskopijo in športno ortopedijo iz OBV.


Najbolj brano