Papirnata embalaža za živila ni nedolžna

Črnilo in druge kemikalije v papirnatih slamicah, lončkih za kavo in kartonskih škatlah za živila so lahko zelo škodljivi, tudi rakotvorni, je danes opozorila Evropska organizacija za zaščito potrošnikov Beuc. Skladno s tem je Evropsko komisijo pozvala k regulaciji papirnatega pakiranja.

Po podatkih potrošniške organizacije je v papirnatih pakiranjih 
prisotnih več kot 5000 kemikalij, med njimi barve, topila, aditivi in 
UV filtri.  Tudi taki, ki veljajo za rakotvorne ali pa bi lahko porušili 
hormonski sistem.  Foto: pixabay.com
Po podatkih potrošniške organizacije je v papirnatih pakiranjih prisotnih več kot 5000 kemikalij, med njimi barve, topila, aditivi in UV filtri. Tudi taki, ki veljajo za rakotvorne ali pa bi lahko porušili hormonski sistem.  Foto: pixabay.com

BRUSELJ > Beuc je opozoril, da je papir drugi najpogosteje rabljen material za pakiranje hrane, takoj za plastiko. In medtem ko EU izvaja nadzor nad kemikalijami v plastičnem pakiranju, pri čemer plastika za enkratno uporabo v uniji leta 2021 ne bo več dovoljena, regulacije na področju papirnate embalaže ni.

Po podatkih potrošniške organizacije je v papirnatih pakiranjih prisotnih več kot 5000 kemikalij, med njimi barve, topila, aditivi in UV filtri. Velika večina teh kemikalij ni bila v celoti testiranih, zato se ne ve natančno, kako toksične so, je razvidno iz poročila Beuc.

Beuc je sam izvedel nekaj testov, pri čemer se je izkazalo, da je več kot eden na šest vzorcev vseboval snovi za barvila, ki naj bi povzročale raka. Poleg tega so bile v devetih od 76 vzorcev kršene tudi zgornje meje, ki jih je EU postavila za plastično pakiranje.

Skoraj vsi vzorci so vključevali UV filtre, med katerimi naj bi bili tudi taki, ki veljajo za rakotvorne ali pa bi lahko porušili hormonski sistem.

Beuc je izpostavil še, da so našli več primerov papirnatega pakiranja, med drugim otroške škatle za rozine, pri katerem so kemikalije, ki so se vpile v živilo, presegle priporočene vrednosti.


Najbolj brano