Zdravje
Uši spet na pohodu
Uši spet na pohodu

Že nekaj časa starši otrok sprašujejo, kako ravnati v primeru pojava uši v vrtcih. Kaže, da se uši znova pojavljajo, zato ni odveč o tej nadlogi vedeti nekaj koristnih informacij za njihovo lažje zatiranje.

Oskrba in pomoč ostarelim sta mnogo več kot zdravljenje
Oskrba in pomoč ostarelim sta mnogo več kot zdravljenje

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju zanjo, zdravstveno ministrstvo je razpravo omejilo do včeraj (20. novembra), neti ogorčenje. Gre za še enega slabih izdelkov brez celovitih rešitev, ki bi starostnikom zagotavljale vsaj to, kar že imajo. Večina storitev bo dražjih, opozarja tudi Skupnost socialnih zavodov in mnogi jih ne bodo več zmogli plačati. Očitno gre tudi za tiho preobrazbo domov upokojencev v negovalne bolnišnice. Pomoč na domu bo slabša od dosedanje, vse niti prevzema zdravstvo, socialna sfera je prezrta. Manjka opredelitev celovitega financiranja in posebna zavarovalnica. Zakon financiranje in odločanje podeljuje kar zavarovalnici ZZZS. Zakon je nesprejemljiv, so ocenili tudi na okrogli mizi v Kopru.

Uši pri glavah niso izbirčne
Uši pri glavah niso izbirčne

Po krompirjevih počitnicah je ponekod, zlasti v vrtcih, izbruhnila ušivost. Skladno s predpisi je ni treba prijavljati Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), zato ta nima natančnih podatkov o lokacijah okužb. Ugotavljajo pa, da se uši množičneje pojavljajo vsakič ob začetku šolskega leta in po vseh vmesnih počitnicah. Pregledovanje lasišč otrok in zatiranje je obveza staršev, prav tako kot prijavljanje pojava uši.