S pravo energijo do dobrih projektov

Žana Povše Salobir si je pred več kot desetimi leti, ko je stopila na domačo glasbeno sceno, nadela umetniško ime Žana in se poleg glasbe v tem času preizkusila tudi kot filmska igralka.

Žana Foto: Tibor Golob
Žana Foto: Tibor Golob

Za 31-letno pevko je življenje vse prej kot enolično, saj se je po sodelovanju v letošnji oddaji Znan obraz ima svoj glas zanjo začelo zelo delovno obdobje, polno nastopov in glasbenih sodelovanj.

Sicer pa smo si Žano lahko zapomnili tudi po sodelovanjih na različnih domačih festivalih. Njene najbolj znane skladbe so Požar (EMA 2004), Poraz (skupaj s skupino Kocka, 2005), Ona (nastop na MMS in Pesem poletja 2006) ter uspešnica Druga violina (2007), ki je bila druga najbolj predvajana pesem v letu 2007.

Nato se je zanjo filmski svet odprl v Hollywoodu. Žana se je začela intenzivno ukvarjati s treningom borilnih veščin, pisanjem glasbe ter študijem igralstva. Prvo priložnost za preizkus svojih igralskih sposobnosti je dobila, ko jo je k sodelovanju povabil Josef Cannon. Za film The Promise je posnela naslovno pesem ter odigrala manjšo vlogo. Sodelovanje sta nadaljevala v filmu Fragmented Truth. Tretji hollywoodski film 616: Paranormal Incident pa je Žana posnela v sodelovanju s Ribom Hillisom.

Sledilo je obdobje duetov, saj je leta 2013 posnela pesem Doing It Wrong z romunskim DJ-jem Nickom Kamarero, ki je bil veliki dance hit v Kamarerovi rodni državi, nato pa še pesem Call Me s slovenskim Rayem Charlesom, Urošem Peričem. S partnerjem Danijem Salobirjem imata hčerko Kiaro.

> Žana, kako preživljate letošnje poletje?

“Predvsem delovno. Imam ogromno nastopov, nekaj različnih projektov in seveda družino, ki ji skušam posvetiti čim več svojega časa. Prosti čas najraje preživljamo v naravi, kmalu pa se bomo odpravili tudi na krajši dopust na morje.”

> Maja ste predstavili novo plesno uspešnico You . Kakšni so odzivi?

“Odzivi so kar v redu, glede na to, da mi je zmanjkalo časa za snemanje videospota in promocijo pesmi. Nisem pričakovala, da bo po oddaji Znan obraz ima svoj glas postalo tako pestro (smeh).”

> Pripravili ste jo z avtorjem Josipom Mianijem - Pipijem. S katerimi avtorji še sodelujete?

“S Pipijem sodelujem že dolga leta. Sva dobra prijatelja. Seveda sem sodelovala tudi z drugimi avtorji, kot so Raay, Goran Bilbia, Nick Kamarera, Tibor Vučkovič, Matevž Goršič, Larrance Dopson in drugi.”

> Kdo pa vam običajno prispeva besedila?

“Včasih mi je besedila pisal Igor Mazul - Amon, zadnje čase pa vsa besedila pišem sama, tako v slovenščini kot v angleščini. Do zdaj imam napisanih že toliko besedil, da bi lahko posnela kar par albumov. Mogoče bom pa to tudi storila (smeh).”

> Obenem ste posneli tudi duet z Urošem Peričem Call me . Koliko so vam ljuba tovrstna sodelovanja?

“Sodelovanje z Urošem Peričem mi je bilo v veliko čast. Ko me je povabil k sodelovanju, sem bila najprej malo nervozna, ker je zame Uroš eden najboljših glasbenikov pri nas in tako kot veliko drugih premalo cenjen, vendar sem povabilo z veseljem sprejela in napisala to čudovito pesem z naslovom Call Me. Ta mi je od vseh, ki sem jih napisala, najbolj pri srcu. Letos bova kot glasbena gosta nastopila tudi na festivalu v Franciji.”

> Kdaj in kam natančno pa se odpravljata?

“Odpotovala bova v Lyon, in sicer 12. decembra letos. Uroš je bil povabljen, da nastopi kot gost, organizatorji pa so imeli še posebno željo, da bi prišla še jaz in tako bova skupaj zapela pesem Call Me in še nekaj drugih skladb. Dogodka se že zelo veselim.”

> Med drugim veliko koncertirate z zasedbo Smash. Kje vas lahko ulovimo? Kdo še sestavlja skupino in kakšen je vaš repertoar?

“Res je. Imamo ogromno koncertov po celi Evropi, tako da nas je bolj težko ujeti. Še sami sebe težko lovimo (smeh). Pri nas bolj malo nastopamo. Člani skupine so še Simon Gomilšek, Diana Platin, Anđelko Sedlar, Peter Cizelj, Boštjan Jug in Mitja Krapša. Naš repertoar pa je tako raznolik, da niti ne morem na pamet našteti vseh pesmi. Predvsem igramo tuje pesmi, priredbe, nekaj imamo pa tudi svojih.”

> V katerih evropskih državah nastopate in kje se najbolje počutite?

“Večinoma nastopamo v Avstriji, pa tudi v Nemčiji, Švici in včasih tudi na Češkem. Niti ne razlikujem med kraji, ker se vedno vozimo s kombijem, pridemo do prizorišča, smo tam, dokler ne opravimo s koncertom, in že potujemo naprej, tako da mest niti ne vidimo prav veliko. Za zdaj mi je najljubši Dunaj, pa tudi Švica je krasna.”

> Nedavno smo lahko spremljali vaše transformacije v oddaji Znan obraz ima svoj glas. V katero vlogo se je bilo najlaže in v katero najteže preleviti?

“To je res ena najbolj zabavnih oddaj pri nas in ni mi žal, da sem sprejela povabilo, čeprav sem ostale tekmovalce komaj dohajala, ker sem imela čisto vsak vikend po dva ali tri nastope v tujini, kar pomeni, da tri mesece nisem spala skoraj nič. Še dobro, da sem bila v dobri kondiciji, drugače ne bi zdržala. Najlažje transformacije ni bilo, vse so bile zahtevne. Najbolj zabavna pa je bila transformacija v Esmo Redžepovo. Ta je bila meni osebno tudi najbolj zabavna oddaja.”

> Katera preobrazba vam je, po vašem mnenju, najbolj uspela?

“Ne vem, katera vloga mi je najbolj uspela, lahko pa povzamem mnenja ljudi, ki me še danes ustavljajo na cesti, da mi čestitajo. Najbolj všeč so jim bili Liza Minelli, Justin Bieber, Esma in Conchita Wurst.”

> Kot ste že omenili je bilo sodelovanje v tej oddaji tudi dobra reklama za kasnejše delo, kajne?

“To je bila res najboljša reklama, saj je oddaja podrla vse rekorde gledanosti. Prav vsi smo dokazali, da smo dobri pevci, plesalci, igralci in še kaj. Kar pa je najlepše, je to, da smo dobili toliko novih prijateljev.”

> Leta 2012 ste svoje plesno znanje dokazali tudi v oddaji Zvezde plešejo . So vam tovrstne oddaje torej pisane na kožo?

“Nikoli prej nisem plesala, tako da je bil to zame velik zalogaj. Sem pa ob tem ugotovila, da imam zelo rada ples in sem na koncu pristala na drugem mestu. Kaj takega bi z veseljem še enkrat ponovila.”

> Svojo vsestranskost ste dokazali tudi na filmskih platnih. Kdaj in kako vas je pot peljala v Hollywood? Kdaj vas bomo ponovno lahko občudovali v kakšnem filmu?

“To je bilo bolj poskusno, ker sem tam dobila priložnost. Če bi pri nas komu rekla, da bi se rada preizkusila v igranju, bi se mi verjetno smejal, kaj šele da bi mi dal možnost, da poskusim. Od takrat sem se šolala, imam tudi mentorja, ki mi pomaga, ker bi rada tudi v tej smeri nadaljevala. Preden nadaljujem, pa sem hotela pridobiti ustrezno znanje. Na prvem mestu je še vedno glasba, s katero se preživljam in mi vzame večino časa, upam pa, da bo v prihodnosti še kakšna priložnost za filmski projekt.”

> Kakšni projekti se vam obetajo v jeseni?

“Zagotovo bom še vedno aktivna tako v glasbi kot tudi v filmu, vsaj upam, saj je to moja osrednja želja. Kaj se bo zgodilo, pa nihče ne ve. Prihodnosti nerada napovedujem, lahko samo rečem, da imam velik zagon in vnemo za delo, ki ga opravljam, in v tem zelo uživam, kar je najbolj pomembno. Če je energija prava, se vedno naredijo dobri projekti. Časa bo sicer bolj malo, ker imam urnik za letošnje leto že skoraj poln, ampak kjer je volja, je moč, pravijo.”

Ana Cukijati


Najbolj brano