Pozitivna pripoved, a malo nenavadna za slovenski film

Alen Pavšer je stari znanec predvsem poznavalcev neodvisnega filma v celjskem okolišu. Pred leti je posnel film Popolno, zdaj prihaja na platna Vloga za Emo.

V glavni vlogi Eme je zaigrala Lara Safran, ki je tragično preminila v septembrski povodnji
V glavni vlogi Eme je zaigrala Lara Safran, ki je tragično preminila v septembrski povodnji 

> Zelo dobro se spominjam vaših začetkov z “ničproračunskimi” grozljivkami. Še kdaj pogledate tiste prve kratke filme? Kako se počutite ob njih?

“Da! Gledal sem jih, preden sem začel snemati film Vloga za Emo. Pripravil sem si filmski večer, v katerem sem pogledal vse svoje zgodnje filme. Na ta način sem se nekako motiviral za snemanje. Tisti časi so bili res nekaj posebnega. Ne vem več, kaj nas je tako gnalo, da smo snemali grozljivke, a vem, da se želim posneti vsaj še kakšen film tega žanra.”

> Tisto so bila šolska leta, zdaj ste v službi, a delo je povezano z videom. Iz igranih celovečercev “ne morete” - ima ta večji proračun?

“Razlika pri snemanju filmov takrat in danes je očitna. Po snemanju filma Popolno (2007) sem si rekel: 'Tako, zdaj pa res potrebujem nekaj denarja, preden grem snemat naslednji film.' In zgodilo se je. Spoznal sem Matejo Zorko - 'ministrico za pridobivanje filmskega denarja'. Je pa kljub višjemu proračunu Vloga za Emo še vedno nizkoproračunski film, ki so ga financirali sponzorji in partnerji. Sponzorji so naklonjeni takšnim projektom. To sva z Matejo dokazala in moje mnenje je, da je to dober pokazatelj, da se da film narediti mimo državnega proračuna in da slovenski (neodvisni) komercialni film obstaja.”

> Zanimivo se mi zdi, da je Vloga za Emo - ne prvi, a vendar - premik iz grozljivke in obenem film v filmu. Od kod ideja?

“Ideja je nastala zaradi najine potrebe po snemanju filma. Pravzaprav kakršnegakoli. Po prvi želji in ideji nama je bilo kmalu jasno, da je zgodba, ki se je takrat dogajala v naši šoli - prepletanje ustvarjanja šolske televizije, stika z mediji in najstniške težave - dovolj zanimiva, da bi lahko pritegnila gledalce.”

> V resnici sinopsis izzveni kot neke vrste svarilo pred preveč naivnimi sanjami o zvezdniški karieri. Ste kdaj scenaristki dali kakšen avtobiografski nasvet?

“Seveda. Veliko sva se pogovarjala o tej temi. Oba razmišljava in si želiva podobno. Emi se v filmu zgodi ravno tisto, kar doživljamo ali smo doživeli mladi upi in talenti, ko smo v nekem trenutku preveč naivno sanjali o tem, da bomo čez dve leti že v Hollywoodu snemali blockbuster. V nekem trenutku te pač zadene kruta realnost tega posla. Če si na pravi poti in vztrajaš, potem se pripravi, da te bo, preden prideš na cilj, zmlelo do konca.”

> Kako sta začela sodelovati in kakšno je bilo sodelovanje med vami in scenaristko Matejo Zorko?

“Spoznala sva se v Šolskem centru Celje, kjer sva oba zaposlena. Mateja je imela knjigo, jaz pa občutek za kamero. Oba sva bila tudi dovolj 'ubrisana', domišljava in pogumna, da sva se lotila snemanja celovečerca. Moram priznati, da naju je izredno motiviral tudi negativizem ljudi v smislu, da se z malo denarja dobrega filma ne da posneti. Moram še povedati, da sva imela tudi veliko podporo Šolskega centra Celje in ravnatelja Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Ludvika Aškerca, kar naju je še dodatno opogumilo, da sva se lotila snemanja.”

> Verjetno bo premiera filma tudi v znamenju tragične smrti glavne igralke, Lare Safran. (Lara in njen bratranec sta bila žrtvi povodnji septembra letos.) Kako je Lara dobila vlogo za Emo?

“Lara je vlogo dobila, še preden je prišla na avdicijo. Zanjo sva se z Matejo odločila v trenutku, ko sva ugotovila, da se ji je zgodila situacija, ki se v filmu zgodi Emi, in da jo je doživela popolnoma tako, kot jo doživi Ema. Lara je bila dobesedno Ema. Na premieri v Celju se bomo poklonili njeni vlogi, talentu in njenemu življenju.”

> Kje bomo film Vloga za Emo lahko videli?

“Film bo v rednem sporedu kinematografov po vsej Sloveniji. Pod okrilje ga je vzel avstrijski distributer Constantin film. Vodilne je film prepričal z izredno pozitivno pripovedjo, ki je, tako so rekli, malo nenavadna za slovenski film ... Prepričani so, da bo film navdušil gledalce, sploh mlade.” PETER ZUPANC


Najbolj brano