Od koncerta do koncerta, singel pa čaka

Dobrih šest let je minilo, odkar je Samuel Lucas nastopil na slovenskem izboru za Pesem Evrovizije. S pesmijo Vse bi zate dal se je takrat po petnajstih letih prepevanja v tujini predstavil domačemu občinstvu in začrtal novo poglavje v svoji glasbeni karieri. Danes je njegov urnik tako natrpan s koncertnimi datumi, da ne utegne izdati novega singla. Z njim smo se pogovarjali po nedavnem koncertu v Izoli.

Samuel Lucas Foto: Miha Crnic
Samuel Lucas Foto: Miha Crnic

> Zakaj ste se odločili za nastop s 3 Big bandom in za glasbeni program, ki sicer ni sestavni del vaših običajnih nastopov?

“K sodelovanju sta me povabila dirigent 3 Big band orchestra in zame eden najboljših trobentačev v Sloveniji Aleš Bolje ter prav tako eden boljših saksofonistov Peter Popovski, s katerima smo prijatelji že skoraj petnajst let. Naše sodelovanje se je začelo v skupini Best Company leta 2002, končalo pa tri leta pozneje z mojim odhodom v tujino. Dobrih deset let je minilo od takrat, ko smo zadnjič skupaj delili oder in sem zelo vesel, da se je to znova zgodilo. Aleš me je poklical pred dobrimi petimi meseci in vprašal, če bi si želel nastopiti z njihovim orkestrom v Izoli, kar sem, z veseljem, seveda, sprejel. Želel sem ponovno nastopiti s prijatelji in se družiti na način, ki ga najbolj obvladamo - na odru. Nastop je bil zame prelepa in nepozabna izkušnja, ki se mi je vtisnila v spomin in je ne bom nikoli pozabil. Pohvaliti moram tudi Obalni komorni orkester, ki je tudi delil oder z nami.”

> Na koncertu ste se popolnoma spojili z glasbeniki na odru in dirigentom Alešem Boljetom. Bili ste, kot radi rečemo, eno samo glasbeno telo ...

“Res je, ta energija je kar plavala med vsemi glasbeniki na odru, dirigentom ... pa ne samo na odru, če sem lahko malce poetičen, zaplavala je med vsemi na koncertu. Občinstvom in glasbeniki na odru. To se je definitivno poznalo pri vsaki pesmi posebej in le na ta način je lahko koncert tako uspešen, kot je bil na Manziolijevem trgu v Izoli. Energija je bila magična in nas je združila.”

> Ste skupaj izbrali koncertni repertoar?

“Dirigentu sem poslal svojo različico glasbenega repertoarja, on mi je posredoval svoje predloge in nato sva se pač uskladila. Želela sva si, da bi bil koncert nekoliko drugačen kot vsi prejšnji in to nama je tudi zelo dobro uspelo.”

> Na oder ste v določenem trenutku povabili tudi dva člana vaše spremljevalne skupine: kitarista Nermina Puškarja in za klavirjem Sandra Božiča.

“Povabil sem ju k sodelovanju in z veseljem sta se odzvala. Želel sem ju imeti na odru kot posebna gosta. Oba sta člana moje skupine in sta res zasluženo delila oder in vso pozitivno energijo z vsemi nami. Oba mi veliko pomenita. Sandro Božič je klavijaturist in prihaja iz Pule. Štiri leta sva skupaj nastopala na Finskem, Švedskem, Norveškem. Po vrnitvi v Slovenijo, od samega začetka moje solo kariere od leta 2008, je stalni član mojega benda.

Nermin Puškar je odličen avtor, kitarist in pisec besedil, za katerim je že velik glasbeni uspeh tako v BiH, kot pri nas v Sloveniji. Skupaj sva nastopila na izboru popevke za Eurovizijo Ema 2014 in s pesmijo Masquerade osvojila odlično tretje mesto. V mojem bendu igra kitaro in poje že dobri dve leti.”

> Po koncertu je občinstvo pričakovalo dodatek, a ga ni bilo. Boste še kdaj ponovili koncert v tej sestavi?

“Hmmmm ... Bil sem prepričan, da sem za 'bis' zapel pesem Caruso Lucia Dalle. Obljubim pa, da bom zapel še veliko pesmi na naslednjem takem koncertu in upam, da bo to kmalu, saj pripravljamo načrt, kako bi s tem konceptom koncertiranja obiskali čim več krajev po Sloveniji.

Seveda se veselim takšnih nastopov z orkestrom (ne nestandardnih, temveč nadstandardnih), saj verjamem, da si vsak pevec lahko samo želi nekaj takšnega - nastopiti kot glavni pevec z big bendom in pokazati, koliko je sploh sposoben in kakovosten. Sam sem dobil to lepo priložnost s 3Big band orchestra in Obalnim komornim orkestrom in hvaležen sem za vsako minutko na odru s takimi umetniki. Hvala še enkrat! Prav tako občinstvu, ki nas je nagradilo z glasnim aplavzom!”

> Videti je bilo, da vam je nastop v kraju šolanja ali kar domačem kraju veliko pomenil ...

“Na Izolo me vežejo sami lepi spomini in dejstvo, da sem nastopil v kraju, kjer sem obiskoval srednjo šolo, sem razumel kot svojevrstno darilo. Srednja gostinska šola je bila pomembno poglavje v mojemu življenju, kjer sem spoznal veliko prijateljev, ki jih prej nisem imel. Lepo mi je bilo.”

> Vaš koncertni urnik je zelo natrpan. Poleg številnih nastopih po Sloveniji ste gostovali tudi v tujini, v Turčiji, ali ne?

“Zadnje dni maja sem s svojim bendom nastopil v Turčiji. Odzval sem se povabilu generalnega direktorja Port Nature Luxury Spa Resorta iz Antaliye, ki nas je lani decembra slišal v Sloveniji. Takoj je prišlo povabilo in čez mesec dni sem že imel podpisano pogodbo za nastop v njihovi Areni. Presenečen sem bil, da se je vse tako hitro zgodilo. A vendar se je.”

> Za nami je festival Melodije morja in sonca . Vi v Portorožu na tem festivalu še niste nastopili?

“Res je, nisem še sodeloval, nastopil, a morda bom, v prihodnosti. Ob tej priložnosti bi zaželel Slavku Ivančiću, umetniškemu vodji festivala, čim hitrejše okrevanje in uspešno vrnitev na glasbene odre.”

> Menda pripravljate novi singel za tržišča držav nekdanje skupne domovine. Kdaj bo ponovitev za slovenski glasbeni trg?

“Priprave za singl v hrvaškem in slovenskem jeziku so v polnem razmahu, vendar sem moral celoten projekt ustaviti zaradi nastopov, ki jih je res veliko. Ponovno bom začel snemati ob koncu septembra in upam, da bodo pesem oktobra že predvajale radijske postaje.”

> Na odru, poleg vas, v zadnjem obdobju prepeva tudi hčerka Arijana ...

“Arijana je zelo nadarjena, s prelepim glasom, ki ga je treba samo še malo obdelati. Z mano nastopa dobra dva meseca na večjih in manjših odrih in odzivi poslušalcev so res izjemni. Navdušeni so nad njenim petjem in njenim odrskim nastopom. Rad bi, da dobi, kakor bi v glasbenem žargonu rekli … kilometrino. Tovrstne izkušnje so namreč zelo pomembne za uspeh vsakega glasbenega izvajalca in prav tako pevca. Verjamem v Arijano in prepričan sem, da bomo o njej še veliko slišali.”

> Vem, da zelo neradi govorite o svojem zasebnem življenju, pa vendar ...

“Zelo sem srečen in imam se lepo z osebo, ki me ima rada in razume moj poklic, kar je dandanes zelo težko. Veliko sem odsoten od doma, saj se moj delovni urnik začne za vikend, velikokrat se zgodi, da sem zaradi dela odsoten tudi med tednom, a ker me podpira pri tem, kar počnem, mi je veliko lažje.

Petra je mati prekrasne hčerke Maše in tudi sam, kot veste, imam dve svoji prečudoviti hčerki Dajano in Arijano in zelo sem vesel, da sem blažen med ženami.”

> Zagotovo vam poletni meseci ne prinašajo počitnic?

“Zaradi prepolnega urnika nastopov je, žal, res tako. Zato pa izkoristim vsako priložnost, da se zapeljem na našo obalo ali čez mejo, da se ohladim v morju in se poskušam vživeti z ostalimi, ki so res na počitnicah. Verjetno pa si bom po poletju vzel vsaj teden dni prosto in si privoščil počitek.”

MAJDA SANTIN


Najbolj brano