Družbenokritični Antioksidanti

Člani ajdovske zasedbe Antioksidanti so po šestih letih skupnega glasbenega ustvarjanja nedavno izdali svoj prvenec Parfum in plastika, ki prinaša deset avtorskih skladb v barvah družbenokritičnega rokenrola. Peterica mladih glasbenikov je v povprečju stara 23 let, sestavljajo pa jo pevec Erik Jež, kitarist Andraž Žvokelj, kitarist Grega Marc, basist Darjan Brus in bobnar Gal Furlan. Pogovarjali smo se z večinskim avtorjem Andražem.

Člani ajdovske zasedbe Antioksidanti so po šestih letih 
skupnega glasbenega ustvarjanja nedavno izdali svoj prvenec Parfum in plastika. Foto: Ana Kete
Člani ajdovske zasedbe Antioksidanti so po šestih letih skupnega glasbenega ustvarjanja nedavno izdali svoj prvenec Parfum in plastika. Foto: Ana Kete

> Po šestih letih skupnega ustvarjanja imate v rokah prvenec Parfum in plastika . Vam album predstavlja osebno izkaznico skupine ali morda kaj drugega?

“Zagotovo je album neke vrste osebna izkaznica in najbolj predstavlja bistvo benda. Veliko nam pomeni, da smo izdali zgoščenko in ljudje lahko prisluhnejo naši glasbi ter sporočilu tudi doma ali v avtu. Mislim, da je izdaja prvenca za vsakega glasbenika posebna izkušnja in predstavlja velik mejnik na glasbeni poti.”

> V tem času ste imeli okoli 65 koncertov. Vas je uspela spoznati že vsa Slovenija?

Podarjamo en izvod prvenca zasedbe Antioksidanti Parfum in plastika tistemu bralcu, ki bo pravilno odgovoril na naše nagradno vprašanje Od kod prihaja zasedba Antioksidanti? Odgovore nam pošljite do torka, 10. marca, na elektronski naslov tvokno@primorske.si ali po pošti na naslov TV OKNO - Primorske novice, OF 12, 6000 Koper.

“Ja, natančno 65 koncertov smo odigrali, preden smo izdali ploščo. Predstavili smo se predvsem na območju severne Primorske, kjer so nas ljudje že dobro spoznali. Nekaj koncertov smo imeli tudi v Ljubljani in okolici, na Gorenjskem, Štajerskem in v sosednji Italiji. Počasi nas spoznavajo po vsej Sloveniji, predvsem preko radijskih postaj, saj se najnovejši single V kleti Evrope vrti na območju med Mursko Soboto in Koprom. Na Radiu Koper je bila ta pesem pred kratkim tudi pesem tedna.”

> V povprečju ste stari 23 let, torej ste za inštrumente poprijeli še kot srednješolci. Kako ste se razvijali?

“Za inštrumente smo vsi poprijeli že kot osnovnošolci. Razvijali smo se na različne načine, predvsem pa z igranjem v najrazličnejših bendih, z ustvarjanjem in s poslušanjem glasbe. Z bendom Debela Svina, ki je nekakšen predhodnik Antioksidantov, smo, z Darjanom in nekdanjim bobnarjem Jurijem, na začetku igrali samo svoje pesmi, ker ostalih preprosto nismo znali zaigrati. Ustvarili smo jih in jih izvajali na inštrumentih, ki so bili skupno vredni sto evrov. Grega se je najprej kalil v glasbeni šoli, kasneje pa še v družinskem bendu Marc Family Band, Gal se je učil pri Zlatku Kavčiču in drugih številnih mojstrih tolkal, Erik pa je imel podobno zgodbo kot midva z Darjanom in se je razvijal predvsem sam.”

> Antioksidanti so po definiciji snovi, ki nevtralizirajo za celice nevarne proste radikale. Ste tudi vi kakšne vrste nevtralizator?

“To na žalost nismo, bi si pa tega želeli. Za nevtraliziranje trenutnega položaja bi bilo potrebno večje število ljudi, ki bi stopili skupaj. Glasbenike in ostale umetnike bi lahko prej označili kot katalizatorje, ki bi pospešili, da se ljudje povežejo in uprejo tistim, ki negativno vplivajo na njihovo življenje.”

> Deseterica pesmi na prvencu je odeta v rock melodije, tuja vam ni niti akustična izvedba. Kako bi sami opisali vaš žanr?

“Najlažje bi se identificirali kot rockerji, vendar imajo v naši glasbi svoje manjše deleže tudi druge zvrsti, kot so indie, punk in pop. Naš žanr bi lahko poimenovali tudi družbenokritični rokenrol. Res je, akustične izvedbe so nam zelo blizu, mogoče tudi zato, ker so vse pesmi nastale ob akustični kitari. V izštekani izvedbi smo pred leti izvedli nekaj nastopov in se nam je zdelo super, saj so besedila prišla bolj do izraza kot v klasični verziji. Brez ojačevalcev in bobnov smo se konec januarja odpravili tudi v oddajo Dobro jutro na nacionalni televiziji, kjer smo predstavili pesem Trenutek z mano, ki govori o odnosu posameznika do življenja pred in po tem, ko je izvedel, da ima raka.”

> V besedilih ste precej sporočilni, na trenutke kritični, a realni. Kaj vas navdihuje?

“Vsaka pesem in besedilo nosi svojo zgodbo in sporočilo. Komadi so nastajali na zelo različne načine in z različnimi vzroki. V večini primerov pa je najprej nastala glasba in šele nato besedilo. Navdih črpamo predvsem iz dogajanja okoli nas, iz krivic, ki se dogajajo, ter iz odnosov med malim človekom in državo ter nadrejenimi. Vse to je upodobljeno tudi na naslovnici albuma, kjer šahovski figuri kralja in kraljice opazujeta obešenega kmeta.”

> S prvenca ste na radijske postaje že poslali dva singla, posneli ste videospot, kaj vas še čaka v tem letu?

“Odkar smo izdali prvi single 27. april, so minila že skoraj štiri leta. Pred kratkim se mu je pridružil še komad V kleti Evrope. V tem letu načrtujemo promocijo albuma v različnih oddajah, ustvarjanje novih pesmi in čim več koncertov. Želimo si posneti tudi videospot ali celo dva. Dogovarjamo se tudi za turnejo s še dvema perspektivnima glasbenima skupinama.”

ANA CUKIJATI


Najbolj brano