Animateka 2015: na valovih animiranega morja

Letošnja 12. Animateka bo od 7. do 13. decembra v različnih kinih - Slovenski kinoteki, Kinodvoru in Moderni galeriji. Letos bo ta festival animiranega filma še posebej viden, saj se bo paradni konj festivala, animirani celovečerec Pesem morja (Song of the Sea), obenem vrtel tudi v vseh kinocentrih Slovenije.

Pesem morja
Pesem morja 

Seveda program festivala še zdaleč ne pomeni le animiranih celovečercev. Sekcije so razdeljene na Tekmovalni program (36 filmov iz vzhodne in srednje Evrope), Evropski študentski program (58 filmov), Slonov tekmovalni program - namenjen mlademu občinstvu - ob tem pa sta še Panorama in Slonova panorama.

Zadnje tri sekcije premorejo 34, 48 in 15 filmov. In to sploh ni vse. Ob tem bodo zavrteli še cikel Seks in erotika v animiranem filmu in posebne projekcije, Animateka zajema tudi razstave (Cipercoper v steklenem atriju ljubljanske mestne hiše). Da, veliko animacije bo na sporedu. Vse zares podrobne informacije so na http://www.animateka.si/2015/sl/.

Pred začetkom Animateke se je v Slovenski kinoteki že vrtel film Duhovi preteklosti (Consuming Spirits) režiserja Cristopherja Sullivana - o prepletanju treh življenjskih zgodb sodelavcev izmišljenega časopisa The Daily Suggester v izmišljenem mestu Magguson.

Pesem morja, film, ki bo preplavil kina, pomeni vrnitev avtorja Tomma Moora. Tisti, ki se spominjajo Skrivnosti Kellsa (The Secret of Kells), bodo pričakovali izjemno ročno animacijo in posvečenost lokalnim (irskim) legendam - in ne bodo razočarani. Deček in deklica, ki sta izgubila mamo, med iskanjem naletita na skrivnostno množico magičnih bitij, med katerimi imajo pomembno vlogo magični selkiji … Pesem morja je sicer le eden v programu celovečernih animiranih filmov, kjer se bodo odvrteli še: - Zgodba o ljubezni in jezi (Uma Historia de Amor e Furia), portugalska neuradna biografija mesta Rio de Janiero. Režiser je Luiz Bolognesi.

- Mala iz Ribarnice (Mala z rybarny), češka moderna priredba Male morske deklice. Režiser je Jan Balej.

- Fantomski deček (Phantom Boy), francoska noir risanka, ki sta ji glasove med drugim posodila Audrey Taotou in Edouard Baer. Avtorja sta Alain Gagnol (tudi scenarist) in Jean-Loup Felicioli.

PETER ZUPANC


Najbolj brano