Almin Almanah je iskrena zabava

Alma Merklin je mlada pevka iz Murske Sobote, ki se z glasbo ukvarja že od malih nog, bolj resno pa od svojega dvanajstega leta, ko jo je pod okrilje vzela priznana učiteljica petja Dada Kladenik.

Alma Merklin Foto: Urška Lukovnjak
Alma Merklin Foto: Urška Lukovnjak

Širša javnost je Almo spoznala kot polfinalistko televizijskega šova X Factor leta 2012, ko je veljala za eno izmed favoritk za zmago. V lanskem letu je presenetila s skladbo Z mano greš in z njo napovedala glasbeno smer, v katero jo je s sveže izdanim albumom Almanah in aktualnim singlom Pegasti milijonar na koncu tudi poneslo.

Alma s prvencem Almanah prinaša prepotrebno osvežitev na slovensko pop sceno. Sveže izdani album mlade Prekmurke z veliko žlico zajema iz bogate glasbene zgodovine prejšnjih desetletij. Začutimo lahko vplive Arethe Franklin in ostalih izvajalcev prvinskega soula, charlestona in značilnega zvoka slovitega producenta Phila Spectorja. Album se igrivo spogleduje s preteklostjo in jo popelje v stik s sodobnostjo. Almina prva plošča tako kar prekipeva od pozitivne energije, navihanosti in nalezljivih melodij.

Na albumu Almanah je enajst skladb, Alma pa je javnosti že predstavila dve izmed njih. Aktualna je Pegasti milijonar, ki prinaša sarkastičen komentar na vrednote moderne družbe, kot je recimo ljubezen do denarja, pred tem pa je izšla skladba Z mano greš. Večino skladb za omenjeni album sta spisala Denis Horvat (glasba, aranžmaji) ter Matevž Šalehar - Hamo (besedila), svoje pa so dodali tudi Alma, Rok Vilčnik, Uroš Merklin in Nina Mavrin.

Z Almo smo poklepetali ob kopici obveznosti, ki jih ima s promocijo prvenca.

> Zelo priročno ste svoj prvenec poimenovali Almanah , saj vsebuje tudi vaše ime. Je bil to vaš namen?

“Zagotovo, saj malo igre besed nikoli ne škodi. Sicer pa je idejo za samo ime mojega prvenca dobil moj oče.”

> Če smo vas bili v oddaji X Factor vajeni predvsem kot pop interpretko, se z albumom predstavljate v povsem drugačni luči. Kako bi jo sami opisali?

“Tokrat nisem želela narediti klasičnega pop albuma, ampak sem hotela združiti elemente nekoliko starejše glasbe z modernim zvokom ter ustvariti nekaj svežega. Ta proces je trajal leto in pol. Vmes smo poskusili z kar nekaj inačicami, na koncu pa smo se po tehtnem premisleku odločili, da vključimo malce swinga, soula, charlestona … In damo ljudem nekaj, ob čemer se lahko iskreno zabavajo.”

> So to tudi vaši najljubši glasbeni žanri?

“Ja, zagotovo so to žanri, ki so mi zelo blizu, čeprav se nikoli nisem žanrsko omejevala.”

> Ste bili že od otroštva glasbeno dejavni?

“Glasba je od vselej del mojega življenja. Tudi moj oče se je nekoč resneje ukvarjal z glasbo, pa tudi moja mama je hodila v glasbeno šolo. Tako da sem odraščala v glasbenem okolju.”

> Kako ohranjate glasovno kondicijo?

“Vaja, vaja in še enkrat vaja. Gre za posebne vaje, s katerimi delaš na tehniki petja. Zame je zelo pomembno, da ohranjam to kondicijo. Brez tega ne morem veliko nastopati, ker se moje glasilke preveč utrudijo.”

> Vaša glasba med drugim prinaša zvoke iz prve polovice 20. stoletja, vi pa ste ob tem videti kot prava diva. Vam je katera izmed tedanjih pevk še posebej pri srcu?

“Hvala za kompliment. Ne bi rekla, da se ravno zgledujem po eni sami pevki. Preprosto mi je všeč celotno to glasbeno obdobje. Če pa bi morala koga izpostaviti, pa bi bila to mogoče Ella Fitzgerald, ali pa še v nekoliko kasnejšem obdobju Etta James in Aretha Franklin.”

> Predvsem nas je presenetila skladba Pegasti milijonar , ki je že napovedovala, da se ne boste uklonili znanim glasbenim in tekstovnim kalupom. Kaj ste si pravzaprav zaželeli za svoj prvenec?

“Ravno to, kar ste omenili. Nismo želeli slediti standardnim kalupom, ampak ustvariti nekaj drugačnega.”

> K čemu ste torej stremeli?

“Z ekipo smo stremeli k živahnosti, svežini in zabavi ter si prizadevali to prenesti tudi na album in kasneje med poslušalce.”

> Tokrat vam je večino besedil napisal Matevž Šalehar Hamo. Kako sta se našla in ujela?

“S Hamom se poznava že nekaj let, saj sem za prejšnji album skupine Hamo&Tribute2Love posnela nekaj spremljevalnih vokalov. Pa tudi moj producent Denis Horvat je zdajšnji član te zasedbe. Že od nekdaj mi je všeč njegov stil pisanja besedil, zato sem ga prosila za sodelovanje in menim, da je bila odločitev pravilna. Na Almanahu pa najdete tudi najini duet z naslovom Oktober.”

> V besedilih prevladuje slovenščina, a se spogledujete tudi z angleščino, v njih predvsem delite nasvete in obujate spomine. Bi lahko poiskali rdečo nit vaših besedil?

“Album govori o ljubezni: neskončni, nesrečni, ljubezni do družine, otroka, ljubezni do življenja … Torej, če poenostavim, je rdeča nit besedil ljubezen iz vseh mogočih perspektiv. Ne bi pa rekla, da delim nasvete, kajti mislim, da nisem dovolj zrela za kaj takega (smeh). Bolj bi se strinjala s tem, da delim svoje izkušnje.”

> Kakšnih izkušenj pa se je pri vas do zdaj največ nabralo?

“Zagotovo je bilo največ lepih izkušenj. Moram priznati, da sem imela do zdaj glede tega kar veliko srečo. Imela sem lepo otroštvo in veliko lepih prigod. Seveda so tudi kakšne izjeme, ampak kot se pogosto reče, tudi pri meni drži rek, da izjeme potrjujejo pravilo.”

> Kam so sedaj, po izidu prvenca, usmerjene vaše misli? Tudi na koncertne odre?

“Seveda! Predvsem so moje misli usmerjene na koncertne odre. Moja želja je, da v kratkem izpeljemo turnejo in tudi drugod po Sloveniji predstavimo moj izdelek.”

> Se spogledujete morda tudi s tujino?

“Moje sanje vključujejo tudi tujino, a gremo lepo počasi. Najprej bi si želela, da bi se ob moji glasbi zabavali ljudje v Sloveniji, potem pa bomo šli naprej. Če pa se ponudi kakšna priložnost, moram biti pripravljena, da jo zagrabim.”

> Prodor na domačo sceno ste dosegli z udeležbo v X Factorju . Ste se kdaj spraševali, kako bi se sicer predstavili domačemu občinstvu, če ne bi bilo te oddaje?

“V bistvu ne. Takrat sem bila še zelo mlada. Vedela pa sem, da bi se rada ukvarjala s glasbo, vendar nisem imela nobenih natančnih načrtov. X Factor je bila idealna priložnost, da se predstavim slovenskemu občinstvu.”

> Katere cilje ste si še zadali v vaši glasbeni karieri?

“Cilje dodajam sproti, z vsakim korakom posebej. Mislim, da je bolje, da si zadam kratkoročne cilje in se jim popolnoma predam. Seveda imam neko vizijo, kaj si želim doseči, ampak treba se je osredotočiti na vsako stopnico posebej, da prideš do vrha, sicer se človek hitro spotakne (smeh).”

> S čim pa si zapolnite svoj prosti čas?

“Najraje preživljam čas z družino in prijatelji, če se le da nekje v naravi. Veliko se ukvarjam tudi z mojim kužkom Harleyem. Sicer pa tudi zelo rada preberem kakšno dobro knjigo ali pogledam kakšen dober film.”

ANA CUKIJATI


Najbolj brano