Živeti za svoje sanje, ne tuje

Po študiju računalništva in informatike je 28-letna Aneja Štrukelj iz Solkana ugotovila, da je računalništvo, četudi jo veseli, ne osrečuje. Želela si je zaposlitve, kjer bi bila svobodna pri časovni razporeditvi celotnega poteka dneva. In ustvarila si jo je sama. Po soočenju s svojimi značajskimi lastnostmi in osebnostno rastjo je prišla do spoznanja, da bi rada s pomočjo lastne izkušnje pomagala tudi drugim, ki si želijo doseči svoje sanje. Prireja spletne delavnice in nudi individualna svetovanja.

Aneja Štrukelj na podlagi lastne izkušnje pomaga tudi drugim, ki si želijo doseči svoje sanje.   Foto: Miha Keranovič
Aneja Štrukelj na podlagi lastne izkušnje pomaga tudi drugim, ki si želijo doseči svoje sanje.  Foto: Miha Keranovič

Četudi se slišijo še tako oddaljene, nedotakljive in neresnične, so sanje kar pogosto v besedišču Aneje Štrukelj. In tedaj se zdijo popolnoma blizu ter dosegljive. Mlada “učiteljica življenja” ali life coach, kot se glasi njen poklic, verjame, da lahko posameznik doseže katerekoli sanje, če je le pripravljen v to vložiti trud in svoj čas. Nedavno je izdala delovni zvezek in planer Ustvarjam sanjsko leto 2015, ki bo ljudem pomagal iztisniti vse najboljše iz prihajajočega leta na področju osebnega in poslovnega življenja. “Bo pripomoček za razmislek o dosežkih v tem letu in za pomoč pri postavitvi novih ciljev za leto 2015,” pripoveduje Aneja Štrukelj, ki se je v zadnjih letih popolnoma posvetila podajanju svojega znanja drugim ljudem in oblikovanju življenja po lastnih željah (life coaching).

Verjeti vase

Ko do Aneje pristopijo ljudje različnih starosti z vseh koncev Slovenije z željo, da bi nekaj naredili iz svojega življenja, se njena popotnica glasi: “Tukaj sem, da verjamem v vas, dokler ne boste dovolj močni, da boste sami verjeli vase. Dosežete lahko vse, za kar ste pripravljeni delati.”

Tematika o samozavesti, samospoštovanju, postavljanju in doseganju ciljev, motivaciji in vztrajnosti so bile nekoč za Anejo tabu tema, danes pa lahko interesentom pokaže strategije, kako priti do vsega naštetega. Pot do tega znanja ni bila enostavna in predstavlja pravo življenjsko preizkušnjo. “Pred petimi leti sem bila še zelo nesamozavestna in imela sem zelo nizko samopodobo. Tam sem bila. Sedela sem za računalnikom. Vsa zgrbljena in jezna na cel svet. Godrnjava, žalostna, sicer z željami, kaj bi rada počela s svojim življenjem, a do vsakega kotička kosti prestrašena, kaj bo, če bo. Strah me je bilo neuspeha, tega, kaj bodo rekli drugi ljudje, strah me je bilo zaživeti tako, kot sem si znotraj sebe najbolj želela. Počutila sem se izgubljeno v tem kaotičnem svetu,” nam zaupa.

Prepoznati svojo lastno vrednost

Spominja se dogodka v zadnjem letniku študija na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, ko jih je v predavalnici profesor vprašal, kje se vidijo čez pet let. Aneji se je zdelo to vprašanje nenavadno in neumno obenem. Pri sebi si je odgovorila, da bo nekje zaposlena in bo življenje peljala naprej po poti, ki jo tlakujejo drugi. Njeni sošolci pa so profesorju opisovali svoje sanje, kako bodo odprli svoje podjetje ali pa postali direktorji kakšnega že obstoječega uspešnega podjetja. Od tistega trenutka dalje je tudi Aneja začela postopoma spreminjati svoj pogled na svet in postala odločena, da ne bo živela in delala za sanje drugih, ampak zgolj in samo za svoje. “Želim živeti v svetu, kjer ženske prepoznajo svojo lastno vrednost, premagajo občutke nizkega samospoštovanja in ne zadržujejo več svojih potencialov zaradi strahu pred zavrnitvijo. Napoči naj čas, kjer se ženske odločijo živeti avtentično in kjer si podarijo dovoljenje, da raziščejo in živijo svoj dani namen,” je odločna.

Strukture uspešnosti

“Zelo sem ponosna na pridobljena mednarodna certifikata za praktika in mojstra coacha nevro-lingvističnega programiranja, ki sem ju pridobila na NLP inštitutu v Ljubljani,” dodaja. Nevro-lingvistično programiranje (NLP) imenujejo tudi študij odličnosti. Nastal je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kot posledica proučevanja izjemno uspešnih posameznikov na področjih, kot so terapija, komunikacija ... Z analizo in sistematizacijo miselnih procesov nadpovprečno uspešnih posameznikov sta ustvarjalca NLP dr. John Grinder in dr. Richard Bandler prišla do razumevanja številnih struktur uspešnosti ali bolje rečeno “receptov uspešnosti”. Z uporabo teh struktur v svojem življenju in delu ljudje občutno izboljšajo svojo učinkovitost. NLP pogosto opišejo kot orodje, s katerim se lahko naučimo uporabljati svoj um.

Sam sebi “coach”

Vse programe, ki nastajajo v okviru njene poslovne ideje Dosezi sanje, oblikuje v okvirih opisane vizije. Ljudje, ki jih zanima Anejin način dela, lahko z njo sodelujejo na več načinov. Ponuja namreč individualni coaching ter spletne delavnice, ki trajajo šest tednov. Svojo ponudbo storitev je nedavno dopolnila z delovnim zvezkom in planerjem Ustvarjam sanjsko leto 2015, spomladi pa se obeta izid knjige in delovnega zvezka v okviru programa Nehaj se skrivati. Zasij. S svojim načinom dela spodbuja tečajnike, da postanejo sami sebi coach.

Spletne delavnice

Aneja svoje znanje podaja preko spletnih delavnic, znanih tudi kot članski e-tečaji, elektronske akademije, elektronsko učenje ali elektronski trening programi. “Za razliko od seminarjev ali drugih izobraževanj, ki zahtevajo prisotnost poslušalcev na točno določenem kraju ob točno določenem času, so spletna 'predavanja' dostavljena prek temu namenjene spletne strani. Glede na to, da je v takšnih elektronskih tečajih celoten material že prej v celoti napisan, sestavljen in posnet, se ga lahko interesenti udeležijo kadarkoli in napredujejo skozi gradivo s svojim tempom,” opisuje zasnovo računalniškega sistema, ki ga je sama pripravila in oblikovala. “Ideja o poslovnem modelu, ki se vrti okrog spletnih delavnic, je nastala, še preden sem se podala v vode NLP,” pravi. Izoblikovala je model, ki je zgrajen okoli njenega življenjskega stila, in ne obratno. “Vedela sem, česa si ne želim - zapravljati časa v avtu zaradi srečanj na drugem koncu Slovenije ali voditi ogromnih seminarje. Moja glavna prioriteta je bila posameznikom ponujati znanja na način, ki mi bo omogočal časovno neodvisnost ter delo od doma.”

Ko je lani julija odprla podjetje Dosezi sanje in na svoji istoimenski Facebook strani uzrla skoraj 10.000 všečkov iz celotne Slovenije, je vedela, da je izbrani model izvajanja spletnih delavnic pravšnji. “Pri nas ta vrsta poslovnega modela ni še tako poznana kot v tujini, kjer vse več podjetnikov usmerja svoje znanje in čas v ustvarjanje elektronskih produktov, s katerimi lahko dosežejo in pomagajo večjemu številu ljudi. To pa nikakor ne pomeni, da jo je na naših tleh nemogoče izvesti,” poudarja.

Prva spletna delavnica Razkrij svoj sijaj s svojo vsebino pomaga ljudem zgraditi zdravo samospoštovanje. Zbudi se in zaživi pa je elektronski tečaj o ciljih in motivaciji. “Gradivo in vaje uporabniki vsak teden prejmejo preko zaščitene članske spletne strani, z morebitnimi dodatnimi vprašanji pa se lahko tečajniki kadarkoli obrnejo name za dodatno individualno elektronsko podporo.”

Zadovoljstvo z življenjem je ključno

“Glede na to, da vem, kaj pomeni biti nesamozavesten in popolnoma na dnu glede svoje samopodobe, je moj cilj pomagati ljudem, da postanejo zadovoljni s svojim življenjem, da dosežejo vse tisto, za kar se jim še sanjalo ni, da so zmožni doseči,” ilustrira razloge za izbor svojega poklica life coacha. “Ne zanima me, kolikokrat osebi ni uspelo preseči določene ovire, kolikokrat je padla, kolikokrat je bil cel svet obrnjen proti njej. Tukaj sem zato, da ljudem pomagam drugič, petič, desetič vstati in nadaljevati pot, da jim stojim ob strani ter da jih opominjam, da se tam, nekje za oblaki, ki zakrivajo njihove oči, nahaja vse tisto, po čemer hrepenijo,” sklene svojo pripoved o vodilu njenega poslanstva.

Aneja v svojih programih, v katerih svetuje, kako zgraditi življenje po svojem načrtu, uporabnikom polaga na srce, naj se nehajo postavljati na zadnje mesto. “S tem, ko jim stojim ob strani, jih spremljam na poti do nečesa boljšega, kar doživljajo sedaj,” je kratka in jedrnata.

Njeno delo je podkrepljeno s pregovori, mislimi, citati in verzi različnih avtorjev ter ljudskimi pregovori in pregovori neznanih avtorjev, ki zaokrožujejo njene nasvete in jim dajejo smisel.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano