Utrjevanje ugleda oranžne rebule z Oslavja

Združenje pridelovalcev rebule z Oslavja utrjuje prepoznavnost vin iz tamkajšnjih kleti. Lani so za macerirano rebulo pridobili zaščiteno označbo in pravico do znamke DOCG na steklenicah njihovih vin.

OSLAVJE, TRST > Pri pridelavi so se obvezali za tradicionalne postopke: trgatev zelo zrelega grozdja, za dolgo maceracijo brez kontrole temperature in brez dodatka selekcioniranih kvasovk ter dolgo zorenje, s čimer so kot prvi v sosednji državi registrirali pravila za pridelavo oranžnih vin. To je ne nazadnje logično, saj Oslavje krasi neformalna oznaka svetovne prestolnice oranžnih vin. Združenje, v katerega je vključenih šest pridelovalcev (Dario Prinčič, Radikon, La Castellada, Il Carpino, Primosic in Fiegl), danes in jutri gosti novinarje in vinske trgovce iz več držav na prireditvi Ribolliamo, ki bo deloma namenjena tudi širši javnosti. Tako bodo jutri ob 10. uri na Oslavju namenu predali oranžne klopi, popoldne pa se bo dogajanje preselilo v Trst, kjer bo ob 17. uri v Eataly vodena degustacija rebul iz omenjenih kleti, ob 20. uri pa večerja v spremstvu rebul z Oslavja. Tako za degustacijo kot za večerjo je potrebna rezervacija.


Najbolj brano