Sto Solkancev na odru s Kreslinom

Najštevilčnejši pevski sestav v Sloveniji deluje manj kot leto dni in domuje v Solkanu. To je Vokalni ansambel Reunion, ki šteje približno sto pevcev in pevk. Združuje jih močna pripadnost in zavezanost k petju. V svojem repertoarju imajo že približno 20 ljudskih, slovenskih in tujih skladb. Z zborovodjo Radovanom Kokošarjem se v tem času intenzivno pripravljajo na koncerta z Vladom Kreslinom, ki bosta prihodnji teden v Cankarjevem domu.

Tudi Vlado Kreslin (levo) se je pevcem, ki jih vodi Radovan Kokošar (v sredini), te dni pridružil na vajah.  Foto: Andrej Šušmelj
Tudi Vlado Kreslin (levo) se je pevcem, ki jih vodi Radovan Kokošar (v sredini), te dni pridružil na vajah.  Foto: Andrej Šušmelj

V številčnem sestavu, ki trenutno beleži 99 pevcev in pevk, doma predvsem iz Solkana in bližnje okolice, je izziv in priložnost za drugačno zgodbo in soustvarjanje nove stopnje razvoja vokalne glasbe prepoznal zborovodja, skladatelj, aranžer, pedagog in dirigent Radovan Kokošar, ki je letos marca prevzel umetniško vodenje zbora.

Tudi štiri, pet in šestglasno petje

“Sledim razvoju pevske kulture in sem vanjo aktivno vpet tako doma kot v tujini, zato se mi je na začetku sodelovanja z zborom Reunion porajalo vprašanje in hkrati izziv, kako bi lahko zvenel velik pevski sestav pod stalnim, daljšim sistematičnim nadzorom in razvojem vseh akterjev ter ob postopnem sočasnem razvijanju v smeri kakovosti,” nam je povedal umetniški vodja Radovan Kokošar. “Takšen sestav, ki mu ni podobnega v vsem slovenskem prostoru, vsekakor ponuja tudi širšo paleto izraznih sredstev. Prav tu pa vidim priložnost, da izkoristimo ta sociološki fenomen, ki se nam je zgodil in za podobnega še nisem slišal,” ni skrival navdušenja.

Njegov slog oziroma moto pri vodenju Vokalnega ansambla Reunion je zato ta, da čim bolj izkoristi številčnost zbora, ki ponuja tudi štiri, pet in šestglasno petje. “Prav ta številčnost jih dela drugačne in hkrati posebne od komornih zborov, ker je njihova barva bolj enotna,” poudarja Kokošar. Pevci ob tem s študijem novih skladb “izobražujejo” svoj glas, saj ga s tem nadgrajujejo. “Željni so učenja in šolanja, radi izpopolnjujejo svoje znanje petja in želijo na tem področju izvedeti čim več,” je dodal.

Od ljudskih do pop in rock uspešnic

Na pevskih vajah, ki jih imajo vsako sredo in soboto popoldne na Osnovni šoli Solkan, je nepogrešljiva tudi korepetitorka Andreja Ipavec, ki zborovodji pomaga pri ločenih vajah glasovnih sekcij. Navadno ima vaje s soprani in alti Andreja, Radovan pa pozornost posveča tenorjem in basom. Ker je v zboru manj kot tretjina pevcev, kar nekaj pevk poje moške glasove.

Ansambel se posveča izvajanju pretežno avtorske glasbe s poudarkom na pestrosti in združevanju različnih slogov ter kombinaciji instrumentalne in vokalne glasbe. Osrednji del njihovega programa predstavljajo priredbe rokerskih in pop skladb ter sodobne priredbe ljudskih pesmi. “Naš repertoar trenutno zajema 20 avtorskih pesmi. Med njimi so tako starejše kot novejše, pa tudi kakšna udarniška,” je povedal Kokošar.

“Vsak zaveden primorski zbor bi moral izvajati pesmi primorskih skladateljev, obenem pa poznati tudi kakšno primorsko ljudsko ter seveda himno Vstajenje Primorske,” meni.

Številčen sestav se bo januarja prihodnje leto prvič predstavil tudi na tradicionalni Reviji pevskih zborov Goriške.

Po Križankah še Cankarjev dom

V manj kot letu dni delovanja se lahko Reunion pohvali s številnimi dosežki. Posebej so ponosni na sodelovanje z Vladom Kreslinom, saj so bili avgusta gostje na njegovem koncertu v Križankah v okviru Festivala Ljubljana. “Prihod 111 pevcev na oder Križank je bil za publiko neverjeten, nam pa so stoječe ovacije dale zagona za nadaljnje delo,” je občutke s poletnega koncerta strnila Ana Zavrtanik Ugrin, predsednica Kulturno-umetniškega društva 28, pod okriljem katerega deluje vokalni ansambel.

Sodelovanje s Kreslinom pa se tu ni končalo. Oktobra so v Glasbeni šoli Nova Gorica posneli spremljevalne vokale za skladbe Reka, Sami naši in Pozdravljena, soseda, ki so nedavno izšle na novi plošči Vlada Kreslina Če bi midva se kdaj srečala.

Trenutno se intenzivno pripravljajo na dva koncerta z Vladom Kreslinom, ki bosta prihodnji teden v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. “Decembrske koncerte na tej lokaciji tradicionalno prirejam že 24 let. Letos je bilo povsem samoumevno, da nanje povabim tudi Reunion, saj so sodelovali pri treh skladbah na mojem novem albumu,” nam je zaupal Vlado Kreslin. “Težko bi jih izvedel brez zvoka tako mogočnega zbora v ozadju, poleg tega pa želim, da publika ponovno začuti njihovo pristnost, energijo in voljo do petja,” je še dodal.

Nepogrešljivi na proslavah

Koncerta bodo otvorili s priredbo skladbe zasedbe Martin Krpan Nocoj bomo mi prižgali dan, ki jo je posebej za pevke in pevce Reunion priredil Radovan Kokošar. “Skladbo, ki je Vlado Kreslin na nastopih ni zapel od leta 1991, smo v posebni preobleki predstavili že v Križankah. Tedaj je kot solist nastopil naš pevec Boštjan Škrlj, tokrat pa bo to vlogo 'odigral' kar Vlado Kreslin, kot v originalu,” je dejala Ana Zavrtanik Ugrin in dodala, da bodo v torek in sredo na razprodanih koncertih poleg nove skladbe Reka zapeli tudi uspešnice Od višine se zvrti, Ena pesem in Daleč je moj rojstni kraj. Posnetek koncerta iz Cankarjevega doma bodo predvajali tudi na nacionalni televiziji.

Priložnostno je najštevilčnejši pevski sestav v Sloveniji zapel tudi z Rudijem Bučarjem na praznovanju 500-letnice oltarja v cerkvi Sv. Križa v Kojskem v Goriških brdih, nastopil na državni proslavi 25 let združeni v obrambi suverenosti Republike Slovenije v Križankah, na proslavi ob 70. obletnici osvoboditve ter na drugih dogodkih v domačem kraju. V tej smeri želijo nadaljevati svojo pot tudi v prihodnje ter ob koncu letošnje sezone prirediti samostojni koncert.

Reunion že na filmskem traku

Revolucijo povezovanja, medčloveških odnosov in primarne energije, ki je v stoterici pevk in pevcev, je v minulih mesecih na filmski trak ujel Ožbej Černe iz Vojščice na Krasu, mož ene od pevk, ki je ravno v času oblikovanja vokalnega ansambla iskal primerno temo za diplomski film na študiju fotografije Višje strokovne šole Sežana. “Zbor že od vsega začetka daleč presega samo glasbeno izražanje, je nekaj več. Z njimi sem doživel vse vrhunce, ki so sledili ponovni združitvi generacij, ki so pod taktirko učiteljice glasbene vzgoje Jožice Golob prepevale v zboru Osnovne šole Solkan,” je povedal.

20 ur posnetega materiala, ki jih je v objektiv svoje kamere ujel v desetih mesecih, je montiral en mesec in konec novembra na “zagovoru” predstavil 26-minutni kratki dokumentarni film Od entuziazma do Križank. Njegov mentor Jure Černec ni skrival navdušenja nad končnim izdelkom, podobno kot solkanske pevke in pevci.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano