Snegoljubci, prihaja vaš čas

Pred nami je več dni oblačnega vremena, ponekod po Sloveniji se bodo razveselili tudi snega. Kar ni nič nenavadnega, saj se za konec novembra vendarle spodobi vsaj manjša pošiljka snega.

Do koledarske zime, ki nastopi 21. decembra (zimski Sončev obrat) in traja do 21. marca (pomladansko enakonočje), so še dobri trije tedni, a meteorološka zima že odločno trka na vrata. Začne se 1. decembra in bo trajala vse do konca februarja.

Sneži lahko do nižin

Temperature so zadnje dni že skorajda podobne zimskim in tudi vremenska slika ne obeta kakšnih večjih sprememb. Nad osrednjim delom Evrope bo tudi v prihodnjih dneh vztrajal obsežen ciklon. Obsežno območje visokega zračnega tlaka nad severnim Atlantikom pa bo predstavljalo nekakšno blokado. Zato bo oblačno vreme s padavinami še nekaj dni vztrajalo nad večjim delom Evrope.

Danes bo oblačno, občasno bodo še padavine, meja sneženja se bo ponekod na severu prehodno spustila do nižin. Ob Jadranu bo jutri pihal okrepljen jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 3 stopinje Celzija, na Primorskem od 8 do 11 stopinj. Temperaturna razlika med jutrom in popoldnevom ne bo velika. Jutri bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Ob močnejših padavinah lahko sneži do nižin.

Ta konec tedna vreme za v gore ne bo ravno primerno. Oblačno bo in megleno. V ponedeljek kaže na suho vreme. V notranjosti bo zjutraj in dopoldne precej nizke oblačnosti. Popoldne se bo delno razjasnilo.

Naši kraji bodo od torka dalje na prehodu med obsežnim anticiklonom, ki se iznad Atlantika razteza nad jugozahodno Evropo ter naše kraje in Balkan, ter obsežnim ciklonskim območjem nad severno in delom vzhodne Evrope. V višinah bodo prevladovali močni severni in zahodni vetrovi, s katerimi bodo čez Evropo občasno potovale vremenske motnje. Ciklonsko območje bo z vremensko fronto na naše kraje vplivalo predvidoma v četrtek.

Raje zelena kot draga zima

Čeprav je do uradnega začetka letošnje zime še polnih 24 dni, je na spletu že moč zaslediti napovedi, da nas čaka ena bolj mrzlih zim v zadnjih letih. In medtem ko nekateri že nestrpno čakajo na večjo pošiljko snega, si drugi po tihem želijo, da bi bila letošnja zima zelena. Pa ne zato, ker ne bi marali snega. Zaskrbljenost zaradi naraščajočih stroškov električne energije je povsod po Evropi vse večja. Previsoki računi za ogrevanje zimi hitro odvzemajo vso romantiko. Zato pravijo: Raje zelena kot draga zima.


Najbolj brano