Recept: Fileti morskega lista, korenček, pastinak in črne trobente
za 4 osebe
2 morska lista
žlica oljčnega olja
čajna žlička masla
4 vejice limoninega timijana
ščepec soli
malo limoninega soka
Korenčkov pire:
500 g korenčka
200 ml korenčkovega soka
ščepec soli
malo limoninega soka
Pastinakov pire:
500 g pastinaka
50 g masla
100 g sladke smetane
ščepec soli
Črne trobente:
100 g očiščenih črnih ntrobent
žlička masla
sol in sveže zmlet črni poper
Morska lista očistimo, odstranimo kožo in filiramo. Za korenčkov pire damo vse sestavine v lonec in jih pustimo rahlo vreti, da se na kocke narezan korenček zmehča in tekočina skoraj povre. Po potrebi dolivamo vodo. Zmiksamo in pretlačimo skozi sito. Za pastinakov pire v loncu raztopimo maslo, dodamo na kocke narezan pastinak ter rahlo popražimo. Zalijemo s približno 300 ml vode. Dodamo sladko smetano in pustimo rahlo vreti, da tekočina skoraj povre. Nato zmiksamo, začinimo in pretlačimo skozi sito. Filete morskega lista solimo. V teflonski ponvi jih na kratko popečemo s timijanom, obrnemo, dodamo maslo in še eno minuto pečemo. Začinimo z malo limoninega soka. Čez sredino krožnika naredimo trakec iz žlice korenčkovega in žlice pastinakovega pireja, dodamo filete lista ter dopolnimo s sotiranimi črnimi trobentami, koščki korenčka in pastinaka.
(Recept Stephana Vadnjala iz celovške restavracije Dolce Vita je bil objavljen Svatba okusov - Poroka Alp in Jadrana).