Polnjeni kalamari

Sestavine za 4 osebe:

4 srednje veliki kalamari

česen

sušeni paradižniki

krušne drobtine

jajce

peteršilj

pinjole

vino

oljčno olje

sol

poper

Zdaj je sezona kalamarov v našem morju. V ribarnici prosimo, da nam jih očistijo. Doma jih operemo in osušimo. Lovke na drobno nasekljamo in s česnom prepražimo na oljčnem olju. Kdor ne mara močne česnove arome, bo stroke odstranil, komur je česen všeč, naj ga naseklja. Dodamo še nasekljan sušen paradižnik in počasi dušimo. Ko se lovke zmehčajo, zmes ohladimo. Dodamo peteršilj in del drobtin ter razžvrkljano jajce. Zelo dobro premešamo. Če je zmes preveč tekoča, dodamo še nekaj drobtin. Popopramo in malček solimo. Z zmesjo nadevamo dresirno vrečko. Vsakega od kalamarov previdno napolnimo, a ne preveč, ker se bo med kuhanjem meso skrčilo, zmes pa napela. Zapremo jih z zobotrebcem, še boljše, če z dvema. Kalamare predenemo v kozico, dodamo nekaj oljčnega olja, malo prepražimo in pokuhamo, a ne na previsoki temperaturi, čez čas zalijemo z vinom in v pokriti posodi dušimo kakšne pol ure. Lahko tudi v pečici. Medtem oparimo špinačo, jo odcedimo in na hitro popražimo na oljčnem olju. Za aromo spet dodamo česen, sredi kuhanja še malenkost popražene pinjole. Popramo in solimo. Na krožnik damo najprej špinačo, nanjo pa previdno namestimo narezane kolute polnjenih kalamarov. Povrh dodamo omako od kalamarov. Dober tek!


Najbolj brano