Pečena telečja krača

za 4 osebe

telečja krača

čebula

korenček

nekaj rezin limone

telečja ali goveja osnova

suho belo vino

olje

sol

Mesarja prosimo, da nam telečjo kračo lepo obdela. Naj ne bo prevelika, med poldrugim in dvema kilogramoma. Kračo vzamemo iz hladilnika kakšno uro pred začetkom priprave. Operemo jo in osušimo, nato pa previdno prelijemo z vrelim oljem, da povrhnjica zakrkne. To lahko opravimo tudi tako, da jo opečemo z vseh strani. Odvečno olje odstranimo. Kračo nasolimo in namestimo v ravno prav velik pekač, če ima pokrov, toliko bolje, sicer bomo improvizirali z aluminijasto folijo. Pekač damo v močno ogreto pečico in čez pet minut znižamo temperaturo. Prilijemo nekaj jušne osnove, znižamo temperaturo na 160 stopinj Celzija in pokrijemo. Ob prvi inšpekciji dodamo čebulo, lahko je šalotka, korenček in nekaj rezin limone. Kdor želi, lahko doda tudi sredozemska zelišča, a jih teletina pravzaprav ne potrebuje. Kračo oblijemo z omako, če je preveč povrela, dodamo še jušne osnove, in vse skupaj vrnemo v pečico. Ob drugi inšpekciji prilijemo vino. Ko je meso mehko, to bo če kakšni dve uri, kračo odkrijemo, temperaturo pa dvignemo prek 200 stopinj Celzija. Pazimo, da vsa tekočina, s katero na koncu kar pogosto polivamo meso, ne povre. Ko se naredi zlata skorjica, kračo vzamemo iz pekača, omako pretlačimo in zgostimo. Postrežemo s pečenim krompirjem, grahom in špinačo. Pač po želji. Jed je primernejša za praznike ali nedelje, saj terja priprava precej časa, bližnjic pa ni. Dober tek!


Najbolj brano