Poletni trio že zbira glasove

Stipe Vincek je predsednik Moto kluba Kondor, katerega člani so že 30-krat skupaj darovali kri. Ana Jug želi s centrom uporabnih predmetov ljudem približati skrb za čistejši planet. Martin Šolar je direktor Kobariškega muzeja, ki že tri desetletja ohranja spomin na dediščino soške fronte.

Stipe Vincek

Pod sloganom Stori kaj dobrega zase in za drugega - daruj kri! so člani Moto kluba Kondor v izolskem transfuzijskem centru organizirali avgustovsko krvodajalsko akcijo, trideseto po vrsti. Ponosni so, ker so ponovno dali del sebe za nekoga drugega. V desetih letih, odkar so začeli akcijo, so darovali približno 250 litrov krvi.

Motoriste Kondorja tudi sicer krasi dobrodelnost. Že tradicionalno ob večjih praznikih obdarujejo socialno šibke družine, pomagajo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, z veliko mero sočutja zbirajo denar za zdravljenje hudo bolnih ... Za člane kluba na čelu s predsednikom Stipetom Vincekom je na cesti na prvem mestu varnost, h kateri posebej prispevajo s svojim zgledom.

Ana Jug

Pred dvema mesecema je v Novi Gorici zaživel center uporabnih predmetov. Idejna vodja in gonilna sila pri vzpostavitvi prvega takega centra na Goriškem je bila Ana Jug, upokojena odvetnica in humanitarka. Sodelovala je že v izolskem centru uporabnih predmetov. Znanje, ki ga je takrat pridobila, je skupaj z novogoriškim društvom Moj svet, čist planet, prenesla tudi na Goriško.

Z delovanjem so zadovoljni tako Jugova kot tudi društvo. S centrom, v katerem je mogoče zamenjati vse od oblek do knjig, slik in posode, pa želi Jugova ljudem približati miselnost, da z rabljenimi predmeti podpiramo krožno gospodarstvo in ne onesnažujemo okolja.

Martin Šolar

Kobariški muzej že tri desetletja ohranja spomin na dediščino soške fronte v Posočju s poudarjanjem nesmiselnosti vojne in pomena ohranjanja miru. Od leta 2018 je njegov direktor Martin Šolar, ki je izračunal, da si je zbirko v Kobaridu ogledalo že približno 1,700.000 ljudi z vsega sveta.

Okroglo obletnico muzej praznuje v korona okoliščinah, ki so spomladi okrnile obisk. Avgusta so uspeli izpeljati Koncert miru, na katerem so obeležili tudi 20. obletnico Fundacije poti miru. Pripravljajo pa tudi novo občasno razstavo “29 mesecev bojev ob Soči”, ki jo bodo postavili v prostorih državnega zbora. Šolar skupaj z ekipo upa na vrnitev šolskih skupin v muzej.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 3. septembra, do 12. ure.

> Do srede, 2. septembra, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.


Najbolj brano