Glasovanje za oktobrsko osebnost Primorske že danes

Anita Bergnach in Vesna Jagodic, učiteljici na dvojezični osnovni šoli Pavla Petričiča v Špetru, Koni Steinbacher, pedagog in režiser animiranih filmov, Dragan Klarica, ki je letu, nenaklonjenemu kulturi, vtisnil Tartinijev pečat, ter Matej Šekli, profesor jezikoslovja in raziskovalec, se potegujejo za naziv osebnost Primorske meseca oktobra. Glasovanje se zaradi jutrišnjega praznika začenja že danes. Komu bodo bralci in poslušalci Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A namenili največ glasov, pa bo znano prihodnjo soboto.

Anita Bergnach in Vesna Jagodic

Anita Bergnach in Vesna Jagodic, učiteljici na dvojezični osnovni šoli Pavla Petričiča v Špetru, sta se zavzeli, da bi otroci v Benečiji lahko prejeli sveto obhajilo v slovenščini. Čeprav sta naleteli na nasprotovanje znotraj Cerkve - ne v Špetru ne v Čedadu župnika nista imela posluha za njuno prošnjo -, nista vrgli puške v koruzo. Zaradi njune vztrajnosti je deset otrok naposled le prejelo sveto obhajilo v slovenskem jeziku. “Tele dan ostane v zgodovini,” so o dogodku zapisali v beneškem časniku Dom.

Koni Steinbacher

Koni Steinbacher ima za seboj več kot 60 ustvarjalnih let, ki jih je posvetil animiranemu filmu. Bil je odličen mentor izolskim filmskim nadobudnežem in je avtor zavidljivega opusa po številu, kontinuiteti nastajanja ter odmevnosti doma in po svetu. Koni Steinbacher je prepoznan kot vrhunski ustvarjalec animiranih filmov v domačem in mednarodnem prostoru, kjer se je pogosto vpisal med prejemnike festivalskih nagrad. Je tudi letošnji prejemnik Badjurove nagrade za življenjsko delo.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 5. novembra, do 12. ure.

> Do srede, 4. novembra, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

Dragan Klarica

Dragan Klarica je poskrbel, da si bomo leto 2020 zapomnili tudi po dobrih zgodbah. Z velikim navdušenjem, energijo, znanjem, izkušnjami, predvsem pa z izjemnim osebnim angažmajem je iztekajočemu se letu vtisnil Tartinijev pečat. Ob 250. obletnici Tartinijeve smrti je v imenu piranske občine in Skupnosti Italijanov Piran organiziral vrsto nepozabnih prireditev, ki so delo velikega skladatelja približali vsej Sloveniji. Dragan Klarica je tudi v časih, ki niso naklonjeni kulturi, poskrbel za odlično izvedbo številnih prireditev z vrhunsko domačo in mednarodno zasedbo.

Matej Šekli

Novogoričan Matej Šekli, profesor jezikoslovja in raziskovalec, sodi med najprodornejše in najpomembnejše sloveniste. Je avtor mnogih odmevnih razprav. Njegovo delo na področju dialektov je pomembno za Slovence v Italiji. Še posebej izstopa raziskovanje rezijanščine, za katero velja za svetovnega strokovnjaka. Matej Šekli je dragocen jezikovni svetovalec rojakom v soseščini. Ustanova patra Stanislava Škrabca mu je podelila nagrado za posebne dosežke na področju slovenističnega jezikoslovja.


Najbolj brano