Četverica predzadnjega kroga

Mati šestih otrok, učiteljica in prostovoljka, ki pooseblja duh prostovoljstva v koronačasu. Predsednica Društva mladih Slovencev v Italiji, ki nagovarja mlade k aktivnejši vlogi. Spodbujevalec branja, ki na drzen način mladim približuje klasično literaturo. Raziskovalka, ki je istrska narečja zbrala v dvojezičnem jezikovnem atlasu. To so kandidati, ki se potegujejo za naziv osebnost Primorske meseca novembra. Zmagovalca obelodanimo čez teden dni.

Kako glasujete?

Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 3. decembra, do 12. ure.

Do srede, 2. decembra, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

Valentina Kobal

Novogoričanka Valentina Kobal zagotovo ne sodi v skupino državljanov, ki epidemijo preživljajo na kavču. Je mati šestih otrok, učiteljica razrednega pouka in prostovoljka novogoriškega Rdečega križa. Dopoldne na daljavo poučuje drugošolce, potem še svoje otroke, nato pa odide na osemurno izmeno kot bolničarka - prostovoljka v šempetrsko bolnišnico. Tam paciente, ki pridejo na urgenco, prijazno usmerja do pravih vrat. Valentina Kobal pooseblja vse prostovoljce, ki v tem napornem in neprijaznem času nesebično pomagajo v bolnišnicah in domovih za ostarele.

Valentina Kobal

Neža Kravos

Neža Kravos je predsednica Društva mladih Slovencev v Italiji DM+, ki spodbuja mlade k aktivnejši vlogi v narodni skupnosti. Društvo je nastalo pred dobrim letom, registrirali so ga v Špetru v Benečiji, kar ima nedvomno simbolen pomen za Slovence v Italiji. V društvu so si zastavili cilj, da mladim ponudijo orodja, znanje in motivacijo za samostojno delovanje v okolju, v katerem živijo, ali pa za delovanje v društvih. Delavnic, predavanj in dogodkov se je do danes udeležilo več kot 200 mladih iz vseh treh pokrajin, v katerih živijo Slovenci v Italiji. Delovanje skupine ni prekinila niti pandemija. Mladi ostajajo aktivni na spletu.

Neža Kravos

Igor Saksida

Igor Saksida, profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru, je najvidnejši raziskovalec mladinske književnosti mlajše generacije in velik spodbujevalec branja. Je avtor številnih učbenikov ter tudi novih literarnih izborov, v katerih skuša mladim na drzen nuračin, z rapom, približati klasično poezijo. Tako je pred leti nastala Kla-kla-klasika za najstnike, prav pred kratkim pa še Repki za najmlajše. Skupaj z Rokom Trkajem ter ilustratorjem Igorjem Šinkovcem so naredili igrivo knjigo, ki je lahko v veselje vsej družini.

Igor Saksida

Suzana Todorović

Dialektologinja Suzana Todorović je jeseni dokončala in predstavila že drugi del zajetnega dvojezičnega Istrskobeneškega jezikovnega atlasa severozahodne Istre, ki mu bo sledil še tretji. V njem navdušena raziskovalka slovenskih in italijanskih istrskih narečij dokazuje, da v obmorskih krajih avtohtono prebivalstvo govori istrobeneščino, zato ta ne bi smela biti umeščena na zemljevid slovenskih narečij. Bogata izdaja, ki nazorno kaže, kako se istrobeneški govor spreminja in do kod sega.

Suzana Todorović


Najbolj brano