Osebnost Primorske
Četverica predzadnjega kroga
Četverica predzadnjega kroga

Mati šestih otrok, učiteljica in prostovoljka, ki pooseblja duh prostovoljstva v koronačasu. Predsednica Društva mladih Slovencev v Italiji, ki nagovarja mlade k aktivnejši vlogi. Spodbujevalec branja, ki na drzen način mladim približuje klasično literaturo. Raziskovalka, ki je istrska narečja zbrala v dvojezičnem jezikovnem atlasu. To so kandidati, ki se potegujejo za naziv osebnost Primorske meseca novembra. Zmagovalca obelodanimo čez teden dni.

V trdovratnem okolju sta vztrajali s slovenščino
V trdovratnem okolju sta vztrajali s slovenščino

Zgodba, ki bi bolj spadala v prejšnje stoletje, se je začela pisati leta 2017. Učiteljici na dvojezični šoli v Špetru Anita Bergnach in Vesna Jagodic sta pomislili, da bi se otroci, ki obiskujejo drugi razred, pripravili na prejem prvega svetega obhajila v slovenskem jeziku. Logično: če se že v šoli učijo slovensko, naj bo tudi nauk v slovenščini. Ne, za nekatere ni bilo sprejemljivo ...

Glasovanje za oktobrsko osebnost Primorske že danes
Glasovanje za oktobrsko osebnost Primorske že danes

Anita Bergnach in Vesna Jagodic, učiteljici na dvojezični osnovni šoli Pavla Petričiča v Špetru, Koni Steinbacher, pedagog in režiser animiranih filmov, Dragan Klarica, ki je letu, nenaklonjenemu kulturi, vtisnil Tartinijev pečat, ter Matej Šekli, profesor jezikoslovja in raziskovalec, se potegujejo za naziv osebnost Primorske meseca oktobra. Glasovanje se zaradi jutrišnjega praznika začenja že danes. Komu bodo bralci in poslušalci Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A namenili največ glasov, pa bo znano prihodnjo soboto.