Na Krasu bo zadišalo po sivki

Sivka je v zadnjem desetletju na Krasu, od Divače do Opatjega sela, nedvomno našla svoj dom. Letos se je pet kraških pridelovalcev sivke povezalo v zadrugo Sivka s Krasa, ena od nalog pa je tudi organizacija festivala. Danes se na Ivanjem Gradu namreč pričenja dvodnevni Festival sivke, kjer bodo ljubitelji sivke prišli na svoj račun in jo še bolje spoznal z obiskom delavnic, predavanj in ogledom žetev sivke.

Še pred nekaj leti skorajda nepoznana, danes sivka krasi 
številna kraška polja in vrtove. Foto: Petra Mezinec
Še pred nekaj leti skorajda nepoznana, danes sivka krasi številna kraška polja in vrtove. Foto: Petra Mezinec

Tik pred pričetkom festivala smo se se z enim od organizatorjev, Juretom Medvedškom, odpravili po poljih sivke na Ivanjem Gradu, ki jo je sem prinesla njegova mama Tanja Arandjelović.

Danes se lahko pohvalijo s petimi njivami, na katerih uspeva 20.000 sadik sivke. Svoje produkte - specializirani so za kozmetične izdelke - prodajajo pod skupno blagovno znamka Krasna.

“Vsako leto nastane nekje na Krasu nov nasad sivke. Predvsem pa smo veseli, da se širi zavest, da sivka na Krasu lepo uspeva in da ima potencial,” je povedal.

A to pomeni, da ima vse več ljudi podobne težave. Zato so se večji “sivkarji”, kot sebe poimenujejo kraški pridelovalci sivke, povezali v zadrugo Sivka s Krasa. “Vanjo je zaenkrat včlanjenih pet pridelovalcev, ki imamo podobne poglede. Namen zadruge je, da postavi temelje za širjenje znanja o sivki. Prevzela je tudi organizacijo samega festivala,” je pojasnil Medvedšek.

V prihodnosti jih čaka še veliko dela, saj morajo popisati trenutno stanje sivke na Krasu, ugotoviti njene posebnosti in tako pridelovalcem sivke zagotoviti svetlo prihodnost. “Seveda je dolgoročen cilj tudi odprtje trgovinice in skupen nastop na trgu, a najprej moramo sivko v tem okolju ovrednotiti strokovno,” je še pojasnil.

Na Ivanjem Gradu bo festival tokrat potekal že šesto leto. “Začeli smo s preprosto žetvijo, ki se je skozi leta razvila v turistični dogodek,” pojasni Medvedšek.

Program je vsako leto spontano rasel in dopolnjeval, letos se bodo lahko obiskovalci udeležili večjega števila delavnic o predelavi sivke, ogledali strojno in ročno žetev sivke, v nedeljo pa celo žetev z volovsko vprego, spoznali bodo parno destilacijo sivke in uživali v nastopih glasbenikov med sivkinimi polji.

Letošnja novost je da se festival širi v majhno vasico Kregolišče, kjer bo prihodnji teden potekala žetev sivke, ki jo bodo prav tako popestrile številne spremljevalne dejavnosti.

Časa in priložnosti za nabiranje šopka sivke bo na Krasu to poletje več kot dovolj.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano