Vzpon povpraševanja po rdečem sadju in zelenjavi

Rdeči božički so se poslovili, rdeč darilni papir je končal v zabojnikih za smeti, rdeče božične zvezde počasi venejo, rdeča barva pa se kar noče umakniti z naših miz, četudi niso več praznično pogrnjene. Na ravni emocij je rdeča barva povezana z ljubeznijo, življenjem, energijo, spektroskopija pa ji priznava najdaljšo valovno dolžino. Zaradi tega bolje prodre skozi meglo in oblake, pa tudi do našega srca.

Sok iz granatnih jabolk je v Turčiji ena najbolj priljubljenih 
pijač.
Sok iz granatnih jabolk je v Turčiji ena najbolj priljubljenih pijač. 

Sadje in zelenjava dolgujeta rdečo barvo antocianom, ki pripadajo pigmentiranim molekulam, flavonoidom. S spremembo pH se rdeča barva spremeni prek vijolične v modro, kar se nam hitro pripeti med kuhanjem, če namesto kisa, ki ohranja antociane rdeče, uporabimo alkalno raztopino, ki jih pomodri. Antociani so brez okusa, tudi kalorij nimajo, vendar jim pripisujemo antioksidativno delovanje, zaradi česar velja z njimi bogata hrana za zdravo.

Novi koronavirus usmerja nakupe

Pridelovalci rdečega sadja in zelenjave opažajo, da se je v času covida-19 zanimanje za “rdeče” izjemno povečalo. Po lanskem prvem valu, ko so pridelovalci jagod negodovali, da jim primanjkuje usposobljenih pobiralcev zrelih plodov, in so se Španci pritoževali, da Ryanair “na črno” vozi Romune na Irsko, medtem ko ostajajo njihove jagode nepobrane, so se trenutno razmere nekako uredile. No ja, res je tudi, da se velika sezona šele začenja, s pobiranjem jagod v zimskih rastlinjakih pa očitno ni bilo težav.

“Pridelali smo trikrat več granatnih jabolk kot lani, takega povečanja zanimanja pa ni pričakoval nihče.”

Dario De Lisikmet iz Apulije

Ponudniki jagod in drobnega rdečega sadja (malin, ribeza) ugotavljajo, da kupci v času korone bolj zaupajo malemu pakiranju, čemur so se prilagodili tudi prodajalci jabolk. Švicarji, ki imajo za okus jabolk najbolj izostren okus, se vse pogosteje odločajo za nakup sorte gala, ki jo odlikujejo sočnost, drobnozrnatost, hrustljavost, prijetna aroma in predvsem intenzivna rdeča barva. Tam je v porastu tudi zanimanje za nekatere druge sorte z rdečim olupkom, medtem ko je zlati delišes, ki je obenem s sorto kidd's orange galin oče, v prostem padu.

Granate, ki pokajo od zdravja

Letošnjo zimo se je skokovito povečalo tudi zanimanje za granatna jabolka. Italijanski pridelovalci, ki so jih prejšnja leta imeli na zalogi vse do marca, si manejo roke, saj naj bi že z januarjem prodali celoten letošnji pridelek, ki je celo večji od povprečja. “Pridelali smo trikrat več granatnih jabolk kot lani, takega povečanja zanimanja pa ni pričakoval nihče,” pravi Dario De Lisi iz Masseria Frutirossi iz Taranta. Z naslednjim letom bodo imeli 70 hektarjev rodnih sadovnjakov več, je zaupal portalu FreshPlaza, obenem pa dodal, da brez uvoza ne bo šlo.

Med večje ponudnike granatnih jabolk na evropskem trgu sodijo Turki, kjer je tudi navada uživanja tega sadja na mnogo višji ravni kot pri nas. Ulični prodajalci ponujajo sveže stisnjen sok granatnih jabolk, v kulinariki pa poleg mesnatih semen na veliko uporabljajo koncentrat, ki ima sladkasto-kisel okus, soroden balzamičnemu kisu.

Velika prihodnost majhnih formatov

Hidroponika, akvaponika, uporaba geotermalne in sončne energije ter druge novotarije močno spreminjajo seznam sezonske sadja in zelenjave. Ogrevanje rastlinjakov je vse manj odvisno od fosilnih goriv in tako se je tudi zimskim paradižnikom znižal ogljični odtis. Zmanjšala pa se je tudi njihova dimenzija. V ospredje prihajajo vse manjši in manjši češnjevci in dateljčki, ki so bolj odporni na bolezni in boljšega okusa.

Da velikost ni vse, ugotavljajo tudi pridelovalci goriškega bledenega zimskega radiča, ki mnogo lažje zbudijo pozornost kupcev z malimi kot z velikimi “vrtnicami”. In seveda z barvo, ki mora biti ravno prav rdeča. Pravzaprav kardinalsko rdeča.


Najbolj brano