VINO: Rose (Kodre)

polsuho rose deželno vino PGO letnik 2018 12,5 % vol. alk. Miloš Kodre (Goče) Cena: 8,20 evra (Vinoteka Vipava)

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

Goče so slikovita strnjena vas v zgornji Vipavski dolini. So kulturni spomenik, med drugim so odlika vasi obokani vinski hrami, ki jih je kar prek 70. Vinogradniška in vinarska tradicija v vasi je še živa, a je vinarjev le peščica. Mladi rod se povezuje in želi čim bolj promovirati vas in vina iz njihovih kleti.

Med njimi je tudi Mitja Kodre, ki z očetom Milošem skrbi za približno dva hektarja vinogradov. V njih je več belih sort, nekaj domačih, nekaj svetovnih, od rdečih pa barbera, merlot in cabernet sauvignon. Slednji je tudi štiripetinsko zastopan v roseju, ki je v celoti izpod Mitjinih rok. Grozdje s teras v neposredni bližini vasi so takoj stisnili, temperaturo fermentacije so nadzorovali, vino je zorelo v jeklenih sodih.

V kozarcu je kristalno, lososove do nežne češnjeve barve. Cvetica je predvsem sadna, po češnjah, malinah in tudi ribezu, nekoliko cvetlična in malenkost zeliščna. V ustih je vino sadno in sveže, tak je tudi odhod. Prijetno, okusno in harmonično vino, ki bo ohlajeno odličen aperitiv, lepo pa bo pospremilo rižoto ali testenine s kozicami ali škampi.

In nenazadnje, je tudi nadvse okusno vabilo v slikovite Goče, tamkajšnje gase in hrame ter med mladeniče, ki želijo vasi vrniti vsaj del nekdanjega sijaja.


Najbolj brano