[VINO] Merlot (Guštin)

Suho rdeče kakovostno vino ZGP, letnik 2016, 13,6 % vol. alk., Vina Guštin (Volčja Draga). Cena: 14,40 evra (www.vinagustin.si).

Družina Žižmond ima pet hektarjev vinogradov na treh koncih spodnje Vipavske doline: na obronkih Biljenskih gričev pri Bukovici, okrog domače Volčje Drage in pri Oseku, ob njih pa še približno hektar mladih oljčnikov. Tradicija vinogradništva pri hiši je sicer dolga, a jo je sedanja generacija, pravzaprav zadnji dve, oče Viljem in hči Kerstin, obudila pred približno desetletjem. Blagovno znamko, Guštin, so poimenovali po nadimku Viljemovega deda Joahima.

V vinogradih imajo največ malvazije, sledi merlot, za začimbo je še chardonnaya in barbere. Merlot ponujajo v več slogovnih inačicah: s petino barbere kot rose, v bolj sveži podobi in kot zorjeno vino iz selekcioniranega grozdja iz vinograda s približno 60 let starimi trtami, ki so mu nadeli črno etiketo.

Grozde merlota na Biljenskih gričih so leta 2016 pobrali zelo zrele, trgatev je bila konec septembra. Jagode so v manjših kadeh macerirali slabe tri tedne, vino je nato leto dni na drožeh zorelo v rabljenih francoskih sodčkih, do stekleničenja brez filtriranja še v jeklenih sodih.

V kozarcu je gosto, kar temne rubinaste barve. Cvetica je prijetna in intenzivna, v ospredju je zrela sadnost višenj, malin in sliv, nekoliko je po sredozemskih zeliščih (lovor, majaron), pa tudi po kavi. V ustih je vino suho, sadnost se ponovi, svežina je kar intenzivna, tanini so gladki. Odhod je srednje dolg, čist, tako zeliščen kot saden, svežina, povezana s tanini, vinu obeta še dolg vek.

Zrelo, strukturno vino čvrstega telesa s korenitejšo svežo noto, ki utrdi sadnost in daje vinu živahnost. Ujelo se bo s sočnim rdečim mesom, tudi s svinjino in divjačino.


Najbolj brano