VINO: Chardonnay (Gjerkeš)

- vrhunsko suho belo vino ZGP - letnik 2017 - 13,5 % vol. alk. - Vina Gjerkeš (Rogašovci, Prekmurje) - cena: 12 evrov (v kleti)

Leon Gjerkeš z družino skrbi za dva hektarja vinogradov okrog Fikšincev pri Rogaševcih na Goričkem, tik ob avstrijski meji, koder so zgodovinske vinogradniške lege. Podlaga je bodisi vulkanska bodisi peščeno-ilovnata. V vinogradih so zgolj bele sorte vinske trte, Gjerkeš pa ob mirnih vinih prideluje tudi penino blanc de blancs po klasični metodi z vsaj triletnim zorenjem v steklenici.

Chardonnay se v Prekmurju dobro znajde, tako pri Gjerkešu kot pri njegovih sosedih s posestva Marof. Gjerkeš ga vinificira na dva načina, z zorenjem v jekleni posodi in v novem hrastu, tega je poimenoval woodstock. Po krajši maceraciji v kontroliranih pogojih je chardonnay fermentiral in po pretoku zorel v inoxu na finih drožeh, vsak teden so vino premešali.

V kozarcu je vino kristalno, transparentne zlato rumene barve. Cvetica je srednje intenzivna, po grenivki, jesenskih jabolkih, gliciniji in svinčnikovi konici. Nakazani sta mineralnost in maslenost. V ustih je vino zrelo in polno, zaznave po citrusih dopolnijo mandljeve in maslene note. Odhod je svež in mineralen. Zlasti mineralnost odseva rastišče, saj gre za svojski pridih vulkanske podlage, ki je značilen za tamkajšnja zorjena vina z obeh strani državne meje.

Okusno, pitno in harmonično vino. Pospremilo bo jedi iz belega mesa v bolj karakternih omakah, iz sredozemske kuhinje pa rake in kapesante, v zdajšnjem času pa tudi jajca ali testenine z belimi tartufi.


Najbolj brano