Slovenska oranžna vina na Vinitaly v Veroni

Orange Wine Festival je na sejmu Vinitaly Special Edition v Veroni priredil nadvse odmevno vodeno degustacijo Orange Wine Festival @Verona Masterclass, na kateri se je s svojimi maceriranimi vini predstavilo 15 vinarjev iz šestih držav. Deset vin je bilo iz Slovenije.

VERONA > Vinar in enolog Primož Lavrenčič s posetva Burja v Vipavski dolini, ki kmetuje skladno z ekološkimi in biodinamičnimi načeli, je v uvodnem predavanju poudaril pomen skrbi za pridelavo čim bolj zdravega grozdja. Publicist Toni Gomišček, ki je usmerjal degustacijo, je orisal posamezna rastišča, v Veroni pa je bila tudi večina vinarjev, ki so predstavili svoje delo in predstavljeno vino. Zanimanje za degustacijo je bilo izjemno, interesentov za udeležbo je bilo še enkrat več, kot je bilo razpoložljivih mest. Udeleženci so bili iz več evropskih držav, pa tudi iz ZDA in Kanade.

Organizatorji so degustacijo razdelili na tri dele. V Zlatem venčku so predstavili zgolj slovenska vina: Burja bela 2019 (Burja, Vipavska dolina), Retro Selection 2019 (Guerila, Vipavska dolina), Chardonnay Kramarovci 2018 (Marof, Prekmurje), Veliko rebula Java 2019 (Movia, Brda) in Rebula opoka Medana Jama cru 2019 (Marjan Simčič, Brda). Oranžni venček so sestavljala vina Orange Alte reben 2018 (Georg Nigl, Avstrija), miNimus 2019 (Chatzivaritis, Grčija), Robinia cuvee 2016 (Sebastjan Štemberger, Kras), Malvazija Pivol 2019 (Zaro, Slovenska Istra) in Malvazija 2017 (Ipša, Hrvaška). Sklepni, jantarni venček, pa so sestavljala vina: Pynot Rosso 2018 (Emeran Reya, Brda), Rkatsiteli 2017 (Chateau Bruale, Gruzija), Malvazija 2016 (Rojac, Slovenska Istra), Rebula selekcija 2015 (Svetlik, Vipavska dolina) in Trebež (Dario Prinčič, Italija).


Najbolj brano