Slovenska gastronomija na Dunaju

V dunajski Muzejski četrti, nekdanjih cesarjevih konjskih hlevih, je v ponedeljek potekal osmi Festival oranžnih vin, ki ga je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in tamkajšnjim slovenskim veleposlaništvom pripravilo izolsko društvo Vinadria.

Vina iz domače kleti je predstavila  Alenka Vodopivec s kmetije 
Slavček v Vipavski dolini (desno). Foto: Dean Duboković
Vina iz domače kleti je predstavila Alenka Vodopivec s kmetije Slavček v Vipavski dolini (desno). Foto: Dean Duboković

DUNAJ > Svoj pridelek, sonaravna macerirana bela vina in izbor rdečih, je predstavilo več kot 80 vinarjev iz 13 držav, več kot 20 gostincev in pridelovalcev, nekaj obrtnikov in založnikov svoje izdelke, ob njih pa so temeljitejši vpogled v domače kraje ponudili tudi nekateri turistični ponudniki iz vse Slovenije.

Večina razstavljalcev je bila iz Slovenije, v največji meri s Primorske, a je pisana in kakovostna ponudba pritegnila zelo raznovrstno in številčno publiko, ne le iz srednje Evrope, tudi iz bolj oddaljenih krajev. Festivalsko ponudbo je dopolnila tiskovna konferenca o slovenski gastronomiji in njeni izpostavljenosti v turistični promociji v prihodnjih dveh letih z vrhuncem v letu 2021, ko bo naša država nosilka naslova Evropska gastronomska regija.

Tudi Festival oranžnih vin bo v prihodnjem letu razširil delovanje, saj bodo ob tradicionalnih prireditvah pripravili še posebno enodnevno predstavitev v okviru velikanskega vinskega sejma Vinitaly.


Najbolj brano