Recept: Dolma - polnjena zelenjava z mesom in rižem

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

Potrebujemo:

- po nekaj raznobarvnih paprik, velike čebule, večjih bučk, nekaj listov blitve ali trtnih listov (mladih), kakšen jajčevec

- mleto meso svinjine, govedine in jagnjetine, najbolje mešano

- dober riž za rižote

- sol, poper

- mleto sladko papriko in po želji tudi ščepec pekoče mlete paprike

- sesekljan šop peteršilja in mete

- nekaj nastrganega muškatnega oreščka

Priprava:

Vse sestavine dobro zmešamo z mletim mesom in rižem in z maso nadevamo izdolbeno zelenjavo. Postavimo jih skupaj z odprtino navzgor v globoko nerjavno posodo tako, da med njimi ni prostora, in skuhamo. Vmes zalivamo z juho ali vodo. Kuhamo počasi uro do dve.

Dolma je izvorno doma na Bližnjem Vzhodu in v deželah ob Kaspijskem morju, zato je narejena iz zmletega mesa jagnjetine. V naših krajih smo jo priredili in ponavadi uporabljamo mešano mleto svinjsko in goveje, ali telečje meso, ponekod tudi skupaj z jagnjetino. Bistvo dolme je, da z maso hkrati nadevamo in skuhamo različno zelenjavo, od bučk, jajčevcev, čebule, blitve, trtnih listov in paprik. Skupna priprava zagotovi nepozabne okuse. Ti so venomer enkratni, pač odvisno, katera zelenjava prevladuje ...


Najbolj brano