Poslovila se je ugledna vinska dama Slavica Šikovec

Pred dnevi je umrla Slavica (Venčeslava) Šikovec, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, vrhunska poznavalka vin in dolgoletna profesorica vinogradništva in vinarstva na Biotehniški fakulteti.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA > Rojena je bila leta 1929 v vasi Grabe pri Ljutomeru. Osnovno šolo je obiskovala v Križevcih, meščansko v Ljutomeru, višjo gimnazijo na Ptuju in v Murski Soboti, študirala je na takratni agronomski fakulteti v Ljubljani. Specializirala se je za vinogradništvo in vinarstvo, svoje znanje pa izpopolnjevala tudi v tujini, v Avstriji, Nemčiji in Italiji. Doktorski naziv je pridobila leta 1964, naslov njene disertacije je Vpliv polifenolov na vrelno fiziologijo kvasnic pri proizvodnji penečih vin.

Sodelovala je pri kartiranju in rajonizaciji vinogradniških zemljišč v Podravju. Veljala je za vrhunsko poznavalko leg in vin iz ljutomersko-ormoških goric. Napisala je več knjig, med drugimi Malo kletarstvo, Sodobno kletarjenje Za vsakogar nekaj o vinu in Vino, pijača, doživetja. V svojem akademskem delovanju je vzgojila številne generacije, na matični fakulteti je delovala kar 36 let. Spominjajo se je kot dosledne in natančne profesorice in raziskovalke. Aktivna je bila tudi v evropskem redu vitezov vina, v katerem je dosegla visok naziv velika dama z zlatim viteškim križem.

Čeprav je bila dejavnejša na Štajerskem, je imela tesen stik tudi s primorskimi vinarji, z nasveti pa je pomagala pri začetkih delovanja društva Sommelier Slovenije. Na fotografiji: pred dobrim desetletjem se je Slavica Šikovec udeležila trgatve refoška na Krasu.


Najbolj brano