Ocvrti špinačni žepki
Za testo potrebujemo:
40 dag bele moke
3 jajca
1 dcl mleka
sol
Za nadev:
60 dag špinače
eno čebulo
dva stroka česna
sol in poper
parmezan
olje za cvrenje
Zamesimo testo, ki naj počiva 30 minut. Medtem blanširamo špinačo, jo odcedimo in sesekljamo ter jo prepražimo na čebuli in česnu. Solimo in popramo in še nekoliko podušimo. Testo tanko razvaljamo in ga razrežemo na kroge. Nanj damo žlico nadeva, potresemo s parmezanom, prepognemo in stisnemo robove ter ocvremo. Ponudimo kot prilogo k mesu. Namesto tega testa lahko uporabimo navadno kvašeno testo ter pečemo namesto cvremo.
Špinača je najboljši rastlinski vir koencima Q10 za močno srce. Poleg tega ima betain in folni kislino, ki preprečujeta aterosklerozo.
Več v knjigi Marije Merljak: Mladost v telesu - Srce in krvni obtok (izšla konec novembra 2021).