Kraške degustacije v pristnem okolju privabile zahtevnejše goste

“Končno ena dobra akcija, ki je povezala mnoge ponudnike. Mi smo imeli zaradi nje deset odstotkov več gostov, nekateri med njimi so se odločili tudi za prenočitev,” je Andrej Radišič s turistične kmetije Pri Živcovih v Skopem zadovoljen z akcijo KrasPass Gourmet, ki se s koncem avgusta izteka. V poletnih mesecih je obiskovalcem trikrat na dan ponudila degustacije vrhunskih kraških vin in mesnin na kar 40 kmetijah in v nekaterih gostilnah, obiske pri sadjarjih, zeliščarjih, sirarjih, čebelarjih in kamnosekih.

Pred gosti  na roke narezan pršut je ne samo boljši kot vakumsko pakiran, temveč 
tudi doživetje, za katerega so obiskovalci pripravljeni plačati več.   Foto: Marica Uršič Zupan
Pred gosti na roke narezan pršut je ne samo boljši kot vakumsko pakiran, temveč tudi doživetje, za katerega so obiskovalci pripravljeni plačati več.  Foto: Marica Uršič Zupan

Obiskovalci Krasa so imeli vse poletje na voljo degustacije ob 11., 16. in 18. uri po enotni ceni od 12 do 24 evrov. Večina ponudnikov je za to ceno obiskovalcem ponudila prigrizek iz suhih mesnin in drugih domačih dobrot ter več vrst vin.

Gostje iščejo kulinariko z doživetjem

“Mi smo jim ponudili pet vin s tremi hodi, zaključili smo s penino. Domač pršut smo rezali sproti, na roko, da so lahko doživeli pristen Kras, kot mora bit,” pravi Andrej Radišič s turistične kmetije Pri Živcovih v Skopem.

“Teran je prestižno vino, zato moramo temu primerno oblikovati ponudbo, ki pritegne prestižne kupce.”

David Štokvinar

Čeprav so imeli na voljo tri različice degustacije in vodenja - krajšo, srednjo in daljšo, so se skoraj vsi gostje odločili za daljšo, uro in pol dolgo. “Ki se je ponavadi razvlekla na triurno druženje,” smeje se doda Radišič.

Na njihovi turistični kmetiji so na račun akcije letos zabeležili približno deset odstotkov več obiskovalcev kot v prejšnjih letih, ko so gostje prihajali k njim tudi v okviru kraške pobude odprtih kleti. Nekateri obiskovalci so pri njih tudi prespali. Letos so večinoma gostili Slovence, sicer pa imajo tudi precej tujih gostov, zlasti Ukrajincev, ki prihajajo preko stika s podjetjem Eti z Izlak, nekaj je tudi Nemcev. Ponudniki nočitev in drugih storitev med seboj dobro sodelujemo, poudari Radišič, saj naš izziv ni konkurenca, temveč višja raven ponudbe: “Včasih smo imeli kupce, ki so kupili sto ali dvesto litrov vina; zdaj kupijo manj in želijo predvsem pristno doživetje.”

Kraška vina na višji ravni

Tudi David Štok, vinar iz Dutovelj in predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, poudarja, da že pravilnik o teranu ne dovoljuje prodaje odprtega terana - razen seveda na degustaciji v domačem okolju.

“Teran je prestižno vino, zato moramo temu primerno oblikovati ponudb, ki pritegne prestižne kupce.” Akcija KrasPass Gorumet je bila zasnovana na tak način, meni, zato je z njo zadovoljen. “Prave učinke bo pokazala šele čez nekaj let, za prvo leto pa smo z njo zadovoljni. V naši kleti smo imeli kar nekaj obiskovalcev - največ iz Ljubljane in s Štajerske, nekaj tudi od drugod.”

Morda bi veljalo v prihodnje vanjo vključiti še več ponudnikov z drugih področij, meni Štok. Že na njihovi kmetiji poleg vina ponujajo tudi teranov sok. “Poudarek pa seveda mora ostati na doživetju kmetije, ki ga lahko ponudimo zraven degustacije.” izpostavi.

Tudi sadni, zeliščni, medeni in veganski izdelki

Kar lepo število drugih ponudnikov se je poleg vinarjev in gostiln letos že vključilo v akcijo, med njimi Bučeva domačija na Ivanjem Gradu, ki je vabila s sivko, Buntovi iz Škrbine z zelišči in mletjem domače pire in ajde, Renkovi iz Slivja s sadjem.

Biodinamična kmetija Kamnarjevi z Volčjega Grada je ponudila ekološke, doma zorjene mesnine ali vegetarijanski ali veganski krožnik iz kraškega humusa, zeliščnega pesta, sire in zeliščne frtalje ter hišni vini s certifikatom demeter.

Čebelar Ivan Atelšek iz Povirja je obiskovalcem predstavil delo v čebelnjaku, točenje medu in čebelarsko opremo, pa tudi med in medene izdelke z zaščitenim geografskim poreklom.

Na zeliščni kmetiji Rogelja v Vojščici je gospodinja Magda Rogelja gostom postregla z domačimi zeliščnimi namazi, frtaljami, krekerji, kruhom in čajem, odraslim pa tudi z zeliščnim likerjem in žganjem.

V znamenju zelišč je tudi ponudba zeliščne kmetije Belajevi v Kačičah, kjer lastnica Andrejka Cerkvenik pripravlja s kraškim šetrajem celo vrsto delikates: zeliščno vino, kremni med, skuta in sir, kruh, namaze in napitek. “Prav je, da se začnemo povezovati in prav je, da se ta akcija nadaljuje, da ne začenjamo vsako leto nove. Zasnovana je na primerni ravni. Morda pa bi bilo za razmisliti, kako zastaviti ves turizem na Krasu, da bomo vsi skupaj pritegnili več gostov,” meni Cerkvenikova.


Najbolj brano