Ko ima vse, kar okusiš, docela znano poreklo

OKUS - Trieste Food Lab je bila uspela akcija, ki je v covidnem času na tržaški gastronomski sceni ponudila obilo Krasa in načel gibanja Slow Food. Lokalna akcijska skupina Kras - Carso jo je prejšnji teden priredila v sodelovanju s svetovno uveljavljenim gibanjem Slow Food. Razprodane predstavitve in degustacije ter tudi osrednja večerja so iz organizatorjev izvabili zagotovilo o razširjenem srečanju v prihodnjem letu, ko se bo zaščitenim pridelkom in izdelkom na seznamu Slow Food nemara pridružil tudi prvi s Krasa, redek in cenjen lokalni rešeljikov med.

V Trstu so svoje pridelke in zgodbe predstavili (z desne): Matej 
Škerlj, Martin Merlak, Barbara Nappini (Slow Food), Gregor Budin, 
Benjamin Zidarich, Rado Kocjančič, Stanko Milič, Igor Grgič in za  
klet Škerk Alessio Giadrossi.   Foto: Sašo Dravinec
V Trstu so svoje pridelke in zgodbe predstavili (z desne): Matej Škerlj, Martin Merlak, Barbara Nappini (Slow Food), Gregor Budin, Benjamin Zidarich, Rado Kocjančič, Stanko Milič, Igor Grgič in za klet Škerk Alessio Giadrossi.  Foto: Sašo Dravinec

Na pobudo predsednika Društva vinogradnikov s Krasa na italijanski strani državne meje Mateja Škerlja so v letošnjem letu festival Farm and Artist, ki ga pripravlja LAS Kras iz Trsta, nadgradili s prireditvijo OKUS - Trieste Food Lab. Osrednji cilj je bil, da v središču Trsta ponudijo kakovostne in certificirane pridelke in izdelke, ne le iz regije temveč tudi iz drugih delov Italije in iz Francije. Povezali so se z vodilnimi pri mednarodnem gibanju Slow Food, ki so bili takoj za in pripravili program, ki je bil očitno ustrezno zastavljen, saj so bile vse predstavitve, delavnice in degustacije polno zasedene.

Atlas prezidijev

Začelo se je prejšnji petek, ko so v zgodovinski kavarni San Marco predstavili novo pomembno izdajo založniškega oddelka Slow Food, Gastronomski atlas prezidijev Slow Food, popoln pregled pridelkov in izdelkov z zaščito gibanja. Iz Furlanije Julijske krajine jih je 16 od 349, kolikor jih je v vsej Italiji. Med njimi pa ni nobenega s Tržaškega ali s Krasa. Najbližje zaščiti je kraški med rešeljike (divje češnje). “Razmišljamo tudi o pobudi za zaščito ovčjega sira iz mleka kraške ovce oziroma istrske pramenke, zelo v povojih pa je razmislek o oljčnem olju istrske belice in o vitovski,” pravi Robi Jakomin iz LAS Kras, ki je imel v rokah ključne niti organizacije festivala. Čeprav prezidijev ne zamejuje državna meja, pa iz Slovenije ni nobenega, a so z tukajšnjimi teritoriji nekateri povezani: pod zaščito Slow Food je siljeni radič goriška roža oziroma sukenski regut, pa tudi hruška tepka iz regije Alpe Jadran.

“Zadovoljni smo, ker nam je uspelo pripraviti prireditev, kot je v Trstu še ni bilo in povezati lokalna vina s hrano s poreklom.”

Robi Jakomin, LAS Kras iz Trsta

Ko veš, kaj ješ

Osrednje dogajanje je bilo v soboto v imenitnem hotelu Savoia Excelsior Palace na tržaškem obrežju, kjer so popoldne povezali francoske in švicarske sire z vini s Krasa in delčka Istre, ki je v Italiji. Zvečer je bil najimenitnejši dogodek festivala, svečana večerja, ki so jo hotelski kuharji pripravili z zaščitenimi živili, uvodni pozdrav polni dvorani pa je imela ob gostiteljih tudi Barbara Nappini iz Bra, predsednica nacionalnega združenja Slow Food.

Za začetek je bil mol v šavorju z zaščiteno čebulo iz Cavassa blizu Pordenona, sledil je flan z repo in starimi furlanskimi sortami jabolk, zraven je bila krema iz karnijskega česna. K tema krožnikoma so ponudili malvazijo 2020 Rada Kocjančiča iz Doline. Sledila je jota s fižolom iz San Quirina, prav tako iz okolice Pordenona, vitovska 2019 je bila iz kleti Škerlj. Goveji golaž je bil na polenti starih sort, zraven so postregli Zidarichev teran 2018, za konec pa je bil izbor štirih sirov s Krasa, Furlanije in Karnije z medom, tudi rešeljikovim, in malvazijo 2018 Sandija Škerka, ki je lepo zaokrožila večer.

Na teran pride prihodnje leto

Slow Food je v minulih desetletjih postal globalni skrbnik čiste, zdrave in poštene hrane ter raznovrstnosti na vrtovih in poljih. Njihova skrb je usmerjena na številne konce, denimo v Afriko, kjer spodbujajo oblikovanje 10.000 novih vrtov. Pomagajo tudi pridelovalcem rozin iz Afganistana, nekaj jih je od poletja v Italiji. Zanje so na osrednji večera festivala OKUS - Trieste Food Lab pripravili nabirko z licitacijo šestih magnum steklenic kraških in dolinskih vinarjev. Zbrali so 970 evrov, največ pa so iztržili za teran 2014 Mateja Škerlja. Kupila ga je Francesca Baldereschi iz gibanja Slow Food. Steklenica pa ni šla z njo v Piemont, pustila jo je v Trstu in napovedala, da jo odprejo ob drugi izvedbi festivala. “Zadovoljni smo, ker nam je uspelo pripraviti prireditev, kot je v Trstu še ni bilo in povezati lokalna vina s hrano s poreklom. V težavnih pogojih smo bili uspešni, zato se oziroma k prihodnjemu letu, ko želimo festival nadgraditi,” je povedal Robi Jakomin.

Povsem zadnje dejanje festivala OKUS - Trieste Food Lab bo jutri ob 13. uri v kavarni San Marco, kjer bodo pripravili sklepno kosilo v spremljavi z vini Mateja Škerlja.


Najbolj brano