Knjiga o hrani za srce in krvni obtok

Marija Merljak, prehranska strokovnjakinja, ki je svoje prispevke dolga leta objavljala tudi v Primorskih novicah, je nedavno na svetlo pospremila svoje sedmo knjižno delo. V načrtovani seriji Mladost v telesu je tako knjigi o hrani za možgane dodala knjigo o hrani za srce in ožilje. Moči sta združila s soprogom Ivanom, ki je prispeval bogato fotografsko opremo, vseh fotografij v knjigi je prek 600!

Marija in Ivan Merljak sta združila moči in pripravila več kot 270 strani obsegajočo knjigo o hrani za srce in krvni obtok.
Marija in Ivan Merljak sta združila moči in pripravila več kot 270 strani obsegajočo knjigo o hrani za srce in krvni obtok.  

Kdor se količkaj zanima za vpliv hrane na svoje telo in svoje zdravje, je v življenju že naletel na Marijo Merljak. Zgovorna in vseprisotna živilska tehnologinja iz Ljubljane, ki pa vedno poudari, da je doma s Cola, je vir znanj, informacij in nasvetov o pomenu in vplivu hrane na zdravje. Njena prepričljivost ni zaigrana, ne gre zgolj za podajanje informacij, tudi sama tako živi, saj želi biti, kot poudarja aktivna nonica svojim desetim vnukinjam in vnukom.

Obsežna in izčrpna knjiga

Zadnja knjiga Marije Merljak Mladost v telesu: Srce in krvni obtok je zajetno delo, obsega prek 270 strani. Strukturirana je kot priročnik, v katerem je orisano delovanje krvno-žilnega sistema, vpliv posameznih hranil nanj, veliko pa je tudi receptov za jedi, ki jih priporoča Marija Merljak. V uvodu se na hitro sprehodi skozi ključne napotke, ki so znani iz ljudske tradicije: “Česen, čebulo in zeleno so uporabljali pri krvnem tlaku, grozdje in vino za dobro ožilje, slive zoper hemoroide in krčne žile, krompir, borovnice, grozdje jabolka, riž, skuto in solato proti strjevanju krvi, rozine in glog pri srčni slabosti, po srčnem napadu pa rdečo peso, med in šipek. Vse to so ljudje že davno izkustveno vedeli, učeni tudi ob prebiranju starih antičnih in pozneje samostanskih knjig.”

“Naši stari očetje in matere so, kot se spominjam iz mladosti, radi rekli, da si lahko s slabimi mislimi prikličemo bolezen.”

Marija Merljak, prehranska strokovnjakinja

Marija Merljak poudarja, da je za zdravje in dobro počutje potrebna tudi dobra misel: “Naši stari očetje in matere so, kot se spominjam iz mladosti, radi rekli, da si lahko s slabimi mislimi prikličemo bolezen. Odganjali so jih tudi tako, da so se veliko družili, plesali in se veselili življenja. No, za rekreacijo jim ni bilo treba skrbeti, saj so bili nenehno v gibanju med delom na polju in v gozdu.”

Pozitivna energija

Zadnje delo Marije Merljak je tako rekoč enciklopedija zdrave hrane, ki temelji na tradicionalnih živilih. Razkriva nam, za kaj je dober paradižnik, za kaj paprika, pa orehi, oljčno olje, fige, da motovilec krepi srčno mišico ... Piše, kako zaščititi žile in njihovo pretočnost in med drugim navaja, da kava ne ogroža, niti tistih, ki imajo sicer zvišan krvni tlak. Zavrača tudi mit o absolutni škodljivosti soli.

Na dosleden in strokovno utemeljen način Marija Merljak priporoča vse tisto, kar sicer že vemo: pestrost v prehrani, zmernost, veliko gibanja in dobrih misli. Zanimiv je tudi izlet v kraje, kjer ljudje slovijo po dolgoživosti; kaj jedo in kako se vedejo.

Vsega, namiguje Merljakova, ne moremo rešiti niti s pravilnim prehranjevanjem, potrebna je tudi pozitivna življenjska naravnanost, “ki krepi naše telesne moči, imunski sistem in spremeni govorico našega telesa.”

Knjigo Mladost v telesu: srce in krvni obtok je izdala založba Sanjska knjiga iz Ljubljane. Oblikoval jo je Igor Ribič (Ribič Pepe). Njena cena je 29,99 evra, v trdi vezavi pa deset evrov več. Ob letu Merljakova napoveduje tretjo knjigo v seriji o gibalih, prebavilih in imunskem sistemu, v mislih pa ima tudi že četrto o čutilih in spolnih organih.


Najbolj brano