Juha šelinka s feto pršuta

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

gomolj in stebla zelene

korenček

rdeč krompir

sol, poper

debela rezina (feta) pršuta

Skuhamo na kose narezan krompir, gomolj in liste zelene ter korenček ali dva. Že na začetku damo v lonec tudi parkelj ali pršutovo kost, ali pa kar oboje. Če uporabimo debelo feto pršuta, jo damo v lonec bolj pri koncu kuhanja.

Šelinko lahko ponudimo kot samostojno jed ali toplo predjed ali juho.

Zelena, ki ji na primorskem pravimo šelna, od tod ime za juho - šelinka, je starodavno zdravilo proti visokemu krvnemu tlaku. Vsebuje namreč več snovi, ki znižujejo raven stresnih hormonov, ki sicer stiskajo in krčijo žile in povzročajo tlak.

Več v knjigi Marije Merljak: Mladost v telesu - Srce in krvni obtok (izšla konec novembra 2021).


Najbolj brano