Istrski okusi na pomembni svečanosti na Reki

REKA > V torek so v zgodovinski Guvernerjevi palači v središču Reke pripravili svečanost ob 30-letnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Približno 100 povabljencev na čelu s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem (njegov hrvaški kolega Zoran Milanović je prihod odpovedal v zadnjem hipu) je spremljalo program z nekaj kulturnimi vložki, si zatem ogledalo razstavo o delovanju slovenskih društev na Hrvaškem, v sproščenem, družabnem delu srečanja pa so za vzdušje poskrbeli koprski ponudniki. Zadolženi so bili za istrsko in primorsko obarvano zakusko. Pripravili so jo sodelavci vinoteke Okusi Istre in bistroja Kulinarični študio iz središča Kopra. Kuharski mojster Ivo Tomšič, ki je, mimogrede, v kulinaričnem ocenjevanju tednika Mladina prejšnji teden dobil najvišjo oceno, si je z grižljaji zamislil nadvse okusno in domiselno predstavitev svojih krajev. Za začetek so bili kornetki s pašteto s tartufi, pa v testu pečena šunka, girice na šavor, istrska klobasa, sledila je ješprenjeva solata z divjimi šparglji, čemažem in sipo, brokoli z mladim sirom, bobom malinami in zeliščnim dresingom, rdeča pesa z burjato, sirom s Sinjega vrha … Vina so bila iz kleti Zaro, Ražman, Gordia, Bordon in Monterosso, za sladico pa potica in kar kvadratni meter velika čokolada z lešniki. Na fotografiji je koprska ekipa (z leve): Tine Ambrož, Jon Uster, Igor Sepič, Ivo Tomšič, Špela Tomšič Gnezda in Tine Horvat.


Najbolj brano