Črna rebula (Erzetič)

Rdeče suho kakovostno vino ZGP, ekološko vino, letnik 2017, 13 % vol. alk., Erzetič (Višnjevik). Cena: 12,80 (www.kozelj.si).

Družina Erzetič ima v Višnjeviku globoke korenine, tako kot rebula, ki ima tam zelo dolgo zgodovino. Prvič je bila omenjena v 14. stoletju, zato velja Višnjevik za njen domači kraj. Erzetičevi imajo dokumentirano družinsko zgodovino od začetka 18. stoletja.

Zdaj je gospodar na posestvu s 15 hektarji vinogradov mladi Andrej Erzetič, ki je prevzel odgovornost za vzorno kmetijo od očeta Aleksija. Pa ne le to, tudi skrb za amfore oziroma kvevre v kleti in za veliko briško posebnost, črno rebulo oziroma pokalco v vinogradu, ki ima sploh izjemno dolgo zgodovino, saj naj bi jo stregli na neki poroki že leta 1282! Erzetičevi imajo 6000 trt te sorte, ki je bila včasih bolje zastopana, a se je ohranilo le malo trsov v Golem Brdu. Uporabili so jih za sadilni material in danes je pokalca ponos Prapotnega v zahodnih Brdih ob reki Idriji.

Pri nas črno rebulo ali pokalco, italijani ji pravijo schioppetino, ki ima izmenično rodnost, kot sortno vino prideluje le Andrej Erzetič. Leta 2017 je jagode dva tedna maceriral, vino je zorelo v rabljenih francoskih sodčkih. Temno je, rubinaste barve.

Cvetica je predvsem sadna, po drobnem rdečem sadju, predvsem češnji in malini, po vijolicah, malenkost po podrasti in kar zaznavno po belem popru, ki ga je s časom vse več. Tudi v okusu je vino sadno, še najbolj po malinah in višnjah, kasneje še po temni čokoladi. Dolgo ostane v ustih. Odhod je svež in nekoliko taničen. Igrivo, domala mladostno vino, a s širokim hrbtom.

Očarljivo vino s sadno-cvetnim karakterjem z dodano pikantnostjo. Dovolj svoje, da zasede lasten spominski register. Erzetič pokalco vodi v smeri kompleksnejšega vina z več obrazi. Z njo ima kar velike načrte, nenazadnje gre za edino rdečo avtohtono briško sorto.


Najbolj brano