Kroji s pridihom vojaškega

Ne morem si pomagati, da ne bi imela tudi letos v svoji omari nekaj drugačnega. Dodelanega. S pridihom uniformiranosti in kančkom drznosti. Želim si, da moji i klasični, monotoni suknjiči dobijo nek detajl, ki me bo spominjal na urbanega bojevnika. Metka Albreht

Oficirsko bela
Oficirsko bela 

Vojaški stil, ki kraljuje na modnih brveh že kar nekaj časa, je tudi v letošnjo jesen zajadral v vsej svoji veličini. Kamuflažni vzorec in olivno zelena barva sta “must have” kos, ki ga zagotovo ima že vsak v svoji omari. Močnejši spol je predvsem opažen s hlačami z večjimi stranskimi žepi. Takšne hlače so lahko ožje po celotni dolžini ali pa se samo v spodnjem delu stisnejo, da jih lažje zatlačijo v usnjen gležnar.

Vojaška jakna za moške

Tudi majica je v teh vojaških tonih uporabna kot samostojna ali pa kot podmajica, ki kuka izpod enobarvne ali karo srajce. Vojaški bombar si privoščijo predvsem moški z vitkejšo postavo, saj jim poudari trebušček, ker jih, ko ga zaprejo, stisne v pasu. V kombinaciji z belo klasično majico z ali brez potiska pa ta vojaška jakna zažari in dobi neko milino, svežino, čistost. Poleg lahko oblečejo svoje najljubše kavbojke in že so pripravljeni za daljše pohajkovanje po mestu ali sproščene, neformalne sestanke.

Definitivno je moškim lažje pri izboru oblačil, saj na hitro naredijo ožji izbor in svojemu videzu definitivno ne posvečajo pretirane pozornosti. Pri njih ponavadi zmaga udobje, praktičnost. Na videz in modne smernice se večina od njih požvižga.

Preuredimo si suknjič same

Pri nas, ženskah, pa je povsem drugače. V poplavi vseh teh nakupovalnih središč, informacij, ki nam jih nudijo spletne strani, hitro podležemo željam, da bi bile videti kot manekenke z reklamnih oglasov.

Jakno oziroma dodelan eleganten suknjič lahko oplemenitimo in preuredimo kar same. Z malo spretnosti in iznajdljivosti bomo zagotovo ustvarile svoj unikat. Predlagam, da kupite podložke za ramena, ne pretirano debele, saj jih boste samo z rahlimi šivi pritrdile v že obstoječ ramenski del. S tem boste pridobile na dodatnem volumnu in bolj strožjemu uniformiranem videzu. Gumbe odstrižete in jih prihranite za tiste dni, ko se boste spremenjenega suknjiča naveličale. “Knofe” nadomestite s starimi staroversko zlatimi. Na zaključni rob suknjiča in rokavov prišijte (seveda vse ročno, da suknjiča ne poškodujete) elegantno čipko v istem tonu, kot je vaš sako. Ob takem suknjiču vse skupaj kriči po preprosti majici ali srajci in hlačah brez odvečnih detajov in kičeraja.

Preprosto krojeno jakno iz rahlo zbledelega materiala lahko kombiniramo tudi z bleščečo obleko. Kontrast elegance z uličnim pridihom vam bo vlil mladost in pogum. Poleg lahko obujete nizke gležnarje ali (večerna različica) salonarje ali gležnarje z vezalkami, ki imajo vrtoglavo visoko peto.

Tiste, ki ne marate čipke, lahko ostanete zgolj pri zlatih gumbih, ki jih v manjši različici prišijete še na rokave sakoja. Tako boste še vedno ostajale v okviru klasike in drugačnosti.

Vojaške parke za vse

Zelene vojaške parke pa lahko nosijo prav vsi. So priročne, udobne tako za najstnike kot tudi za odrasle.Moški so v njih videti trendovsko, ženske pa bolj sproščeno. Sicer pa trgovinske police ponujajo (ali pa jih izdelujejo pridne roke šivilj) plašče in suknjiče posebnih, drugačnih krojev z noto vojaškega. Lahko so tesno oprijeti in pošiti z vezeninami. Lahko se v pasnem delu širijo, gubajo. Lahko so v kombinaciji dveh materialov - usnja in tople volne. Prelepi so plašči čistih linij. Skritega zapenjanja in z ruskim ovratnikom. Seveda so lahko tudi večji, razširjeni in dodelani, da so uporabni kot velika kapuca. Plašči, jakne, vetrovke ... ni nujno, da so samo v olivno zeleni barvi. V poštev pridejo vsi zemeljski odtenki, od naravnih tonov do temno rjavih. Večna črna, ki nas vedno izvleče iz zagate, pa ostaja številka ena tako v naših omarah kot na obešalnikih trgovin.

Metka Albreht


Najbolj brano