Ko združita moči polna luna in visok pritisk

Visoke plime in izrazite oseke, ki jih opažamo v zadnjem obdobju, niso za ta letni čas nič tako nenavadnega, a vendar pri ljudeh vsakokrat znova vzbujajo zanimanje.

IZOLA, ISTRA > Sploh izrazite oseke so zanimive, saj razkrijejo tisto, kar je sicer večji del časa skrito očem - pod morjem.

Kaj vse vpliva na tolikšno razliko v višini gladine morja, smo pobarali fizika dr. Matjaža Ličerja z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). “Pojav, ki ga poznamo kot plimovanje, povzročata gravitacijski polji Lune in Sonca. Razlika med plimo in oseko je tipično največja ob polni luni ali mlaju, saj so takrat Zemlja, Luna in Sonce približno na isti premici, in se vpliva Sonca in Lune najmočneje seštejeta.”

A poleg plimovanja na spremenljivost gladine morja vplivajo tudi drugi dejavniki, opozarja. “Zlasti vremenski prispevek je pomemben: ko zračni pritisk pade, to prispeva k višanju gladine; ko pritisk zraste, to prispeva k nižanju gladine. Ko jugo narine vodo v severni Jadran, gladina ravno tako naraste. Gibanje gladine morja zato načeloma ne sovpada s plimovanjem oziroma se lahko od njega močno razlikuje. Plimovanje je le del dinamike gladine morja, čeprav pogovorno mnogi s tem neustrezno označujejo kar celotno dinamiko gladine morja. Nizki nivoji morja so tipično najbolj verjetni v obdobjih, v katerih sovpadejo izrazite oseke (polna luna ali mlaj) in visok zračni pritisk.”


Najbolj brano