Kjer stanuje na tisoče zgodb

Res je, živimo v času, ko so stvari, ki se prikazujejo na video zaslonih, deležne več pozornosti kot tiste, ki so napisane na papirju. Kljub temu ob koncu dolgega dneva ali na začetku dolgega vikenda ni nič boljšega, kot se udobno zavleči k dobri knjigi. Ko vzamemo v roke eno najljubših starih znank, se uležemo na kavč in se s prigrizkom ali najljubšo pijačo za nekaj ur umirimo.

Pravi knjigoljubci gremo še korak dlje. Ker nam knjige pomenijo več kot le hobi ali dekoracijo na klubski mizici, ampak so prava strast. In kot vsaka druga zbirka, ki se ustvarja dolga leta ali celo vse življenje, si tudi knjige v naših domovih zaslužijo več kot le shrambo ali običajne police. Radi jih razstavljamo in slavimo v domačih knjižnicah, ki so enako lepe kot vsi drugi prostori. Če si želite ustvariti svetišče pisane besede v svojem domu, vam predstavljamo nekaj navdihujočih primerov, ki vam bodo mogoče v pomoč.

Temne police

Črne, sive in temno zelene police dajejo naši knjižnici noto elegance in razkošja.

Vgrajeni sedeži

Najpomembnejši del uživanja v knjižnici niso knjige, temveč udobno sedišče. Ko se pogrezamo v svet besed, je udobje najpomembnejše, zato je, če imate dovolj prostora, vgradnja bralnega kotička med police odlična izbira, ki je obenem varčna s prostorom. Tako bodo tudi vse knjige na dosegu roke.

Nekaj umetnosti

Čeprav so knjige same posebej prave umetnine, tako literarno v svoji vsebini kot vizualno na platnicah, je dobra ideja, če monotonost oblike, ki jo ustvarjajo kupi knjig, razbijemo z nekaj umetninami v obliki slik, kipov, lončevine ali druge dekoracije.

Krožniki in kozarci med knjigami? Zakaj pa ne.

Spravljanje je vedno pomemben del skrbi za to, da je vsak prostor v vašem domu videti čim bolje. Če vaša zbirka knjig ni dovolj velika, da bi zasedla vsak centimeter prostora na policah, ki ste jim jih namenili, lahko namenite drugim predmetom, ki potrebujejo stalen dom. Ključ do urejenega videza je, da jasno ločite stvari, ki jih imate na policah, po vrstah. Kup skodelic sredi zbirke biografij ne bo videti urejen. Skupki istovrstnih stvari naj bodo na ločenih območjih polic, vsako območje pa naj bo urejeno in pospravljeno.

Tradicionalno

Domača pisarna je odličen prostor za domačo knjižnico. Tudi če vsaka knjiga na polici ni posvečena poslu, je to čudovit prostor za malo miru med branjem. Poleg tega vam ob odmoru ne bo treba daleč, da bi našli nekaj sproščanja ali razvedrila proč od ekranov.

Modro-rjava barvna shema

Barva je pri oblikovanju privlačne knjižnice enako pomembna kot v kateremkoli drugem prostoru. Čeprav sta rjava in črna čudoviti barvi, ki ju lahko izberete, se pri načrtovanju knjižnice nikar ne omejujte nanju. Ker je v knjižnici pogosto obilica rjave barve, bodisi v obliki pohištva, ki je največkrat v barvi lesa, ali lesenih knjižnih polic, pa tudi samih knjig, se bo odlično prilegala kombinacija ene od hladnih barv. Tu je najbolj priljubljena modra.

Zelene stene

Knjižnice morajo biti tihe, ne pa dolgočasne. Vizualno se lahko pozabavamo tudi z izbiro barve sten. Knjižnica je prostor ali del prostora v sobi, ki kar najbolje izkorišča potenciale drzne barvne palete, na primer z globoko zeleno barvo, sijočo rumeno in celo klasičnimi ali živalskimi potiski.

Police po meri

Če z nakupom klasičnih knjižnih polic ne bi pridobili vsega potrebnega prostora za svoje obširne knjižne zbirke, lahko police izdelamo sami ali pa jih naročimo po meri izdelane od mizarja. Tako se bodo do potankosti prilegale prostoru, ki ga imamo na voljo - tudi na stopniščih, okrog oken, vrat in podobno.

Ko ni prostora za omare

Police

Včasih si želimo razstaviti nekaj svojih najljubših literarnih del, a nimamo dovolj prostora za velike knjižne omare. Takrat lahko posežemo po elegantnih policah, ki jih pritrdimo na steno. Pri različnih prodajalcih so na voljo celo takšne, ki skoraj izginejo v steno in bodo tako v ospredju zares samo knjige. Odlična zamisel za majhno dnevno sobo, spalnico ali prostor nad pisalno mizo.

Na kupu

Skladanja knjig na kupe se nam ni treba izogibati. V kotu, ob postelji, na mizi, namesto nočne omarice, mizice ob kavču in še in še. S tem pričaramo eklektično in rustikalno vzdušje v prostoru. Knjige lahko razporedimo v kupu glede na to, katero si želimo najprej prebrati - ta bo na vrhu. Če prosto zlaganje na tla ni po našem okusu, si lahko omislimo košare, ki bodo namenjene knjigam.

Kako organiziramo naše knjižne zbirke?

Po barvi

En od najbolj priljubljenih načinov za urejanje knjižnih polic je, da knjige razvrstimo po barvah. Organizacija knjig po barvah je lahko neverjetno prijetna za oko. Nekateri zapriseženi ljubitelji knjig se bodo morda posmehovali naši knjižni polici, organizirani na ta način, a za bralce, ki si dobro zapomnijo naslovnice, to sploh ni problem.

Ne le vertikalno

Ni treba, da vse knjige na naših policah stojijo navpično. Bolj razgibano bo, če bodo nekatere zložene vodoravno. Ti mali kupi knjig nam bodo omogočili tudi, da bomo nanje postavili drobne spominke, umetnine, vaze, posodice in podobno. To ni le način za razvrščanje knjig, pač pa ustvarjanje unikatnih podstavkov za dragoceno dekoracijo.

Mešano

Knjigam ni treba nameniti celotne police. V bolj minimalističnem pristopu lahko vključimo na polico le nekaj najljubših knjig, dekorja in umetnin, med njimi pa veliko mero praznega prostora.

Po abecedi

Če je naša zbirka knjig zares obsežna, je bolje, da izberemo abecedni organizacijski sistem. Knjige bomo tako z leve proti desni, od zgoraj navzdol, razporedili glede na začetne črke avtorjevega priimka. Tako bomo hitreje našli točno tisto, kar iščemo.

Po velikosti

Nekateri preprosto ne morejo zanikati zadovoljstva, ki ga čutijo, ko vidijo knjige, razvrščene po velikosti. Na tako organiziranih omarah si bodo knjige podobnih velikosti delile police in našle skupni dom. Lahko pa vzamemo to sortirno pravilo še bolj resno in vse knjige razporedimo od največje proti najmanjši in spet proti največji ali ustvarimo valove za še dodaten vizualno zanimiv element, ki se že preliva v pravo živečo skulpturo.

Po žanru

Še en odličen način urejanja večje zbirke je razvrščanje po žanrih. Naslove uredimo glede na kategorijo. Detektivke združimo z drugimi detektivkami, leposlovje z leposlovjem in tako naprej. To je odlična zamisel, če pogosto izbiramo knjige glede na žanr, za katerega smo trenutno razpoloženi. MK/Dom 2


Najbolj brano