Dnevi za goriški radič

Goriški radič, vrtnina, ki terja natančno in skrbno pridelavo od sajenja do siljenja in slednjič čiščenja, postaja vse pomembnejši zaščitni znak zimske kulinarične ponudbe na Goriškem.

NOVA GORICA > Tradicionalna vrtnina, ki jo gojijo že poldrugo stoletje, je zahtevna za pridelavo, ki traja kar devet mesecev, v tem času pa gre vsaj tolikokrat tudi skozi kmetove roke, tako na polju kot kasneje v kleti.

Novogoriška turistična zveza je v akciji GoGourmet povezala gostince, ki bodo do sredine februarja oziroma dokler bo še kaj goriškega radiča, ponujali jedi z njim. V akciji sodelujejo gostinci Dam, Pri hrastu, Termika, Winkler (Lokve), Ošterija Branik, Žogica, Grad Kromberk, Tiffany in Sabotin. Vrhunec prireditve bo v torek, 4. februarja, ko bo v hotelu Sabotin v Solkanu ob 11. uri pogovor o pomenu znamčenja vrhunskih lokalnih pridelkov v čezmejnem prostoru, razstava o goriškem radiču in pokušina jedi, v katerih nastopa.

Vodja projekta GoGourmet Dejana Baša poudarja, da je naslov akcije Goriški radič - Od vrtnine do umetnine, ki jo pripravljajo že skoraj celo desetletje, še kako na mestu, saj vsak, ki je prišel v stik z goriškim radičem in pozna način njegove pridelave ve, da je prava kulinarična umetnina.


Najbolj brano