Delo za Bondovsko spretne in z iskricami v očeh

Idrijski privrženci sodobne orientacije z GPS napravami - Skupina 2020 - je s pomočjo vodstva krovne slovenske organizacije navduševala za sodobno orientacijsko športno igro Geocahghing - lov za zakladi. Mi le podajamo štafeto vanj, saj verjamemo, da med bralci mnogi vedo, da je svet poln zakladov, ki se jih splača odkriti. S pomočjo igre je odkrivanje zabavno in poučno.

Prva idrijska lovca za zakladi - Maj Pirih in Urban Šlabnik (od leve) z osnovno različico zaklada - PVC škatlo Foto: Saša Dragoš
Prva idrijska lovca za zakladi - Maj Pirih in Urban Šlabnik (od leve) z osnovno različico zaklada - PVC škatlo Foto: Saša Dragoš

Geocaching - lov za vsemogočimi zakladi - od največjih znamenitosti do najdrobnejših zanimivosti po svetu, se je rodil sočasno z GPS napravami. Te so zanj obvezne, ob njih pa samo še dobra volja, nekaj fizične in umske kondicije in obilo vedoželjnosti. V Sloveniji lahko ulovite okrog 3200, na vsej zemeljski obli pa še dodatna dva milijona zakladov. “To so praviloma nepozabna doživetja,” so zagotavljali idrijski in slovenski prvaki te dejavnosti na njeni predstavitvi v Idriji.

O lovu od A do prakse

Medtem ko se je Urban Šlabnik, ki je ob Maju Pirihu vodja idrijske lovske skupine, z izkušenimi geocacherji podal na iskanje zaklada v grad Gewerkenegg oziroma muzej v njem, sta se prva moža slovenskega GeoCaching kluba Jaro Slunečko in Lenart Bačar posvetila predstavitvi igre in njenega nastanka novincem. Po osvojeni abecedi jih je čakalo iskanje prvega zaklada v naravi.

Naslov igre ne skriva veliko. Geo - zemlja, pove, da gre za globalno dejavnost. In ker je taka in poteka preko svetovne spletne strani, slovenski udeleženci ob materinem dosledno uporabljajo angleški jezik. Cache je skladišče - prvotno orožja, v sodobnosti računalniško. V slovenščino so igro prevedli kot Lov za zakladi.

Igra se je rodila po naključju. Leta 2000 je ameriški strokovnjak Dave Ulmer preizkušal tedaj še ne povsem zanesljivo GPS opremo (global positioning system). V gozd je skril škatlo in na spletu objavil njene koordinate. V treh dneh sta jo našla dva bralca spleta in na njem objavila vtise. Igra, ki 14 let pozneje že domuje na vseh celinah sveta, je bila rojena. Le leto pozneje kot v Ameriki že tudi v Sloveniji.

Za škatlo (točko), do katere privedejo na spletu objavljene koordinate, v običajni (traditional) različici lova tudi gre. V škatli najdeš dnevnik, v katerega se vpišeš in najdbo z vtisi objaviš na spletu. V škatli se pogosto najdejo tudi darila, drobne značilnosti kraja ali točke, ki jih lahko odneseš s sabo za spomin. Velja pa, da moraš darilo približno enake vrednosti vanjo tudi dati.

Po prvi zaklad

Skupini, opremljeni z GPS aparati in odločenostjo, da postanejo lovci za zakladi, so koordinate izpred mladinskega centra (v njem imajo idrijski lovci svoj sedež), usmerile proti cerkvici svetega Antona. Po dobrem kilometru hoje so naznanile, da je cerkvica pravo mesto in lov se je začel. Iskanje med cerkvenim obzidjem, po žlebovih in oknih, ni dalo rezultata, pač pa je desetletna Taša Pirih škatlico prav kmalu prinesla izpod grmičevja pod cerkvijo. Vpisala se je v dnevnik in povedala: “Vesela sem, da sem našla svoj prvi zaklad. Ker me zanimajo znamenitosti in rada spoznavam nove kraje, se bom skupaj z družino resno posvetila iskanju zakladov doma in po svetu.”

Skupaj smo prebrali, zakaj nas je zaklad privedel na razgledišče ob zgodovinski cerkvici in pravila igre. Komaj smo vrnili zaklad na izvirno mesto, je do sv. Antona prišla družina Schalk iz avstrijskega Gradca in brez težav v prvem mahu odkrila zaklad. “Zaklade že nekaj let iščemo po vsem svetu. Tukajšnji sodi v osnovno kategorijo iskanja in zato nismo imeli težav. Večinoma so naloge, preden se dokopljemo do pravih koordinat zaklada, veliko bolj zapletene. A povsod spoznavamo nove kraje, ljudi, zlasti sebi sorodne duše, in se naučimo veliko koristnega. Predvsem pa v iskanju zakladov uživamo kot družina,” so soglašali Schalkovi.

Od večstopenjskih, preko ugankarskih do virtualnih zakladov

“Po Idriji in okolici smo postavili več zakladov različnih težavnostnih stopenj. Izbrali smo lokacije - od razgledišča, na katerem se nahajamo, preko muzeja, do Migovčkovega brezna in italijanskih bunkerjev. Vsem smo dodali opise. Naše točke se bodo znašle na svetovni spletni strani, ko jih bodo revizorji potrdili kot ustrezne,“ je povedal Maj Pirih.

Medtem so se izkušeni lovci v muzeju preko napotil, ki so se skrivale v vsebinah razstave o petih stoletjih živosrebrnega rudarjenja, približevali svojemu zakladu. Kakopak so ga našli.

Pred lovom še malo skrivnosti

Tovrsten skrivnostno ugankarski (mistery - puzzle cache) sodi v višjo težavnostno stopnjo. Podobno velja za večstopenjski zaklad (multi cache), ki vključuje več lokacij, te pa iskalca s koordinatami usmerjajo h končnemu cilju. Začetne koordinate so od tega običajno oddaljene od dveh do treh kilometrov.

“Uganke, ki so sestavljene iz reševanja križank, sestavljank, sudokujev, odgovorov na vprašanja iz splošnega znanja, so pogosto zelo zapletene. Užitek ob najdenih končnih koordinatah pa je zato toliko večji. Ni lepšega, kot najti zaklad, ki ima zgodbo, je na lepi lokaciji in v lepo oblikovani škatlici,” je povedal Lenart Bačar. Z več sto najdenimi zakladi po vsem svetu, seveda skupaj z družino, velja za enega najbolj izkušenih lovcev pri nas. Njegov 11-letni sin Klemen je zato že pravi izvedenec, ki ima ne le GPS orientacijo, pač pa svet v mezincu. “Ob iskanju zakladov res ni nikoli dolgčas. Vedno si v drugem kraju, pred drugačnim izzivom in obogaten z novimi znanji in spoznanji. Že leta tako potujemo in odkrivamo svet. To je veliko bolje kot s turističnimi vodiči,” je prepričan.

Zakladi so različnih velikosti - mikro, srednji in veliki. So namensko dnevni ali nočni, nad in podzemeljski. Ob naštetih je različic še obilo. Nekatere vodijo zgolj med naravnim znamenitostmi, nekatere točke objavijo občasno ob pomembnih dogodkih. Naslednje so brez zakladov, a je potrebno najti kraj (točko) in vpisati pravilne koordinate. Družbeno koristna je različica “poišči zaklad in odnesi smeti” (cache in trash out). Zelo priljubljena, kot je povedal predsednik slovenskega Geocaching kluba Jaro Slunečko, je “webcam”, igra, v kateri moraš najti obcestno kamero in se v dokaz fotografirati in namesto lokacije zaklada objaviti fotografijo. Edina tovrstna točka pri nas je v najbolj ostrem ovinku v idrijski soteski Zala.

Zaklada iz Idrije v Almaden in Novo Idrijo v Ameriki

Ta dan sta iz Idrije proti španskemu Almadenu in v ameriško Novo Idrijo odpotovala dva značilna idrijska rudarska spominka. Gre za zaklade - sledljive potnike. Ko jih lovci najdejo, jih, seveda le če so na poti v smeri cilja, prenesejo do nove točke. Idrijski lovci bodo tako s pomočjo objav kolegov natančno spremljali popotovanje zakladov - sledljivčkov, ki imajo tudi svojo spletno stran, do ciljev.

Zakladi niso vedno v škatlah. “V Sloveniji imamo klube, ki svoje zaklade urejajo zelo skrbno in najti jih je v zares zanimivih predmetih ali lokacijah. Najbolje obiskana točka na svetu pa se nahaja v lego kocki pred lego centrom v Berlinu,” je povedal Bačar.

Gre za žirafo v naravni velikosti, ki je sestavljena iz kompaktnih lego kock. Le ena ni pritrjena na svoje mesto in najti jo je, kot sta povedala Bačarjeva, vse prej kot lahko.

Zlasti ker za lovce velja, da morajo biti nevsiljivi, tako rekoč nevidni, in zato z obilo Bondovske žilice. Na spletni strani so dodali še, da ne smejo manjkati iskrice v očeh, poleg GPS naprave in športne opreme seveda.

Med dvema milijonoma zakladov po svetu in med 3200 v Sloveniji resnično ne more biti dolgčas. Največ je urbanih (kot zanimivost povejmo, da jih je, denimo, v Parizu razpostavljenih okrog 500), obilo jih je odmaknjenih tudi v težje dostopne kraje. In mnogi so zgolj virtualni. Če se boste, na primer, odpravili v London oziroma v Greenwich na ničelno ločnico zahodne in vzhodne poloble, vas bo presneto čudilo, ker vam GPS nikakor ne bo pokazal ničelne koordinate. Ko boste odgovorili na nekaj vprašanj in ugank, boste v kraljevem observatoriju ugotovili, kje je ta iskana “virtualna” točka in medtem izvedeli obilo koristnega.

Postavite lahko tudi svoj zaklad

Ko boste storili to, oziroma ni potrebe, da se odpravite v Greenwich, pač pa lahko doma ali kjerkoli ulovite vsaj sto zakladov, boste dozoreli za postavljanje zakladov po svoji zamisli.

Izbrati morate zanimivo lokacijo in se temeljito preizprašati, zakaj bi jo radi predstavili drugim. Pri tem morate imeti vseskozi v mislih to, da geo lov prepoveduje postavitev točk v komercialne namene. Ob tem pa pomislite še na dostopnost, varstvo narave in potrebna dovoljenja lastnikov lokacij in zanimivosti na njih.

Povsem vaša idejna zamisel bo oblikovanje točke. Ta je, kot smo že povedali, v temeljni različici vodotesna škatla, zaželene pa so bolj domiselne izvedbe. Ko boste poskrbeli za vse to, točko zaklada z natančnimi koordinatami, opisom, velikostjo in težavnostno stopnjo, objavite na spletu. Trajno bo vaša točka uvrščena nanj, ko jo bodo potrdili revizorji, ki za slovenske točke niso domačini. Če bodo, boste sledili zanimivim zapisom in vtisom najditeljev in se celo o svojem zakladu lahko naučili kaj novega. Prva idrijska lovca, Maj in Urban, zagotavljata, da pozitivnih presenečenj v lovu za zakladi nikoli ne zmanjka.

SAŠA DRAGOŠ

Kako skriti svoj zaklad:

- izberite posebno, zanimivo točko,

- premislite, če je varna in dostopna,

- skrijte zanimiv, izviren, privlačen zaklad,

- dobite potrdilo revizorjev,

- na spletu sledite iskalcem in njihovim zgodbam.


Najbolj brano