Kdo bo junijska osebnost Primorske?

Igralka s tantadrujevo nagrado za življenjsko delo, pomočnik trenerja odbojkarske reprezentance, pobudnik dokumentarnega filma o slovenski himni in zobozdravnik z ambulanto pro bono. To je četverica osebnosti, za katere lahko glasujete v šestem krogu akcije Osebnost Primorske.

Miranda Caharija, upokojena tržaška igralka, je letošnjega dobitnica tantadruja za življenjsko delo. S številnimi vlogami je v svoji dolgoletni karieri pomembno zaznamovala delovanje Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, njegovi okolici pa tudi povsod tam, kjer je gostovalo naše edino zamejsko gledališče. Zvesta mu je bila do konca in v njem vztrajala tudi v času njegovih kriz in nesoglasij ter verjela, da je najbolj pomembna predanost poklicu, ki ga je opravljala s posebno ljubeznijo. Občinstvo ji je to vračalo z veliko naklonjenostjo. Nekaj pomembnih vlog je ustvarila tudi v filmih.

Ob novem velikem uspehu slovenskih odbojkarjev, ki so si priborili uvrstitev v elitno skupino svetovne lige, so imeli znova pomembno vlogo tudi primorski reprezentanti. A vendar se velja spomniti tudi na Primorca v strokovnem štabu. Samo Miklavc, ki je v članski reprezentanci pomočnik trenerja, ima pri 42 letih že dolgo odbojkarsko kilometrino. V času 18-letne igralske kariere je bil pred dobrim desetletjem kapetan prve slovenske reprezentance, ki se je uvrstila na evropsko prvenstvo, zanjo pa je skupno odigral kar 150 tekem. Kot trener je začel v mlajših selekcijah Go volleyja, obenem pa je bil selektor slovenske kadetske reprezentance.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 6. julija, opoldne.

> Do srede, 5. julija, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/93-60-96. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/63-69-99 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Po zaslugi članov Turističnega društva Podnanos, ki ga vodi Stojan Vitežnik, je v juniju ugledal luč sveta dokumentarno-igrani film Zgodba o Zdravljici. Kratkometražni film pripoveduje zgodbo o tem, kako se je v objemu Nanosa in Krasa po zaslugi treh velikih mož - Matije Vertovca, Franceta Prešerna in Stanka Premrla - rodila slovenska himna in kako na ta državni simbol danes gledajo nekateri znani Slovenci. Režijo so zaupali mlademu ustvarjalcu Nejcu Furlanu iz Vrhpolja. Ta se je pri ustvarjanju filma oprl na zgodovinska dejstva, ki jih je že pred leti zbral in uredil domači zgodovinar Jurij Rosa. Vajeti projekta, za katerega je sicer dal pobudo že preminuli režiser in scenarist Jadran Strle, je imel v rokah Vitežnik, ki je prevzel vlogo producenta.

Želimir Božič, zobozdravnik iz Matenje vasi pri Postojni, je v zdravstvu že več kot 40 let. Pred dobrim mesecem se je odločil, da s svojim znanjem in izkušnjami pomaga ljudem - brezplačno. Odprl je ambulanto pro bono, saj opaža, da vedno večja denarna stiska marsikoga odvrne od tega, da bi si privoščil osnovni pregled pri zobozdravniku. Vrata pa bo odprl tudi prosilcem za mednarodno zaščito in migrantom z dodeljenim statusom mednarodne zaščite, ki živijo v Sloveniji. Za sodelovanje pri projektu pro bono je uspel prepričati tudi Občini Pivka in Postojna. NR


Najbolj brano