“Pomagamo, ker je tako prav”

“Oooo, kako lepo. To je nagrada za vse nas,” je včeraj ob sporočilu, da je osvojila največ glasov bralcev Primorskih novic, poslušalcev Radia Koper in gledalcev Televizije Koper ter postala osebnost Primorske meseca maja, vzkliknila Marija Jereb.

Marija Jereb Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Marija Jereb Foto: Tomaž Primožic/Fpa

Gospa, prežeta z ljubeznijo do soljudi, je s srcem in dušo že 37 let predana prostovoljstvu pri Rdečem križu. A poleg vseh otrok, ki jim namenja svoje življenje, je ob novici posebno misel namenila tudi osebi, ki v njenem življenju ni več prisotna. “Danes, v četrtek, bi imela moja pokojna hčerka Tanja rojstni dan. Ob tej novici bi mi rekla 'Bravo, mama!' Veste, ne glede na vse, kar se ti zgodi, je življenje lepo,” je svojo zmago v mesecu maju, mesecu ljubezni, v katerem praznuje tudi svoj rojstni dan, z besedami veselja in nežnostjo spomina pospremila Marija Jereb, teta tisočerih otrok. “Prebrodila sem njeno smrt. Počnem ogromno čudovitih stvari, ki me napolnjujejo. Anton Trstenjak je nekoč napisal, da je človek na svetu zato, da sebe in druge srečne stori in radost deli. Meni je tako lepo, če komu kaj dam,” srčnost govori iz Marije Jereb.

Kandidati za majsko osebnost Primorske so bili še: kapetan koprskih nogometašev Ivica Guberac, učiteljica in mentorica projekta vključevanja otrok in njihovih staršev iz tujih držav v slovensko okolje Mojca Jelen Madruša, mladi skladatelj Matej Bonin in dramska igralka Teja Glažar. Pogovoru z zmagovalko Marijo Jereb lahko prisluhnete danes ob 11. uri na Radiu Koper.

Sprejela nas je v svojem ankaranskem domu, obkroženem z zelenjem, rožami in palčki, ki jih ima tako rada, ter v siju tiste čarobne avreole ljudi, zadovoljnimi s samim seboj.

Njeno zgodbo o nenehni pomoči drugim so pisali že njeni starši in jo tako obema s sestro položili že v zibko. Rojena na Gorenjskem v družini učiteljev in prostovoljcev, je v Istro prispela pred davnimi leti z možem, prav tako zaljubljencem v morje. Mož je sam izdelal barko, ki še zmeraj pluje in ju bo kmalu popeljala na pot proti hrvaškemu Ninu in reki Zrmanji. Marija bo s seboj odnesla tudi nekaj pripomočkov, ki jih bo podarila dalmatinskim kmetom. Njeni dnevi pač nenehno minevajo v dejanjih podarjanja. Če kdo, ona pooseblja vrednote, zapisane na čelo največje človekoljubne organizacije na svetu - Rdečega križa. Teh je sedem in velja jih našteti: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. Letos mineva pol stoletja, kar so zapisane na papirju. Marija Jereb skupaj s svojimi srčnimi prijatelji, “spoštovanimi puncami”, kot imenuje Nino Luša, Marto Vrčon Komel, Bernardo Baričevič in Andrejo Urbančič Đorđevič, skrbi, da se zapišejo tudi v srca mladih in postanejo dejanja, ki iz nas naredijo boljšega človeka.

V mesecu maju so Marija in njene punce ob Tednu Rdečega križa koordinirale organizacijo prireditve Rdeči križ in mladi za boljši svet, v kateri je sodelovalo skoraj 300 učencev iz Mestne občine Koper in Občine Ankaran. Otroci so se prvič srečali s prostovoljstvom, dobrimi deli in razumevanjem ter spoštovanjem drug drugega. Kratki video filmi, naslovljeni Prostovoljec Rdečega križa, Podeli z menoj, Objemi ter Lepo je deliti, so jim pokazali, da nihče ni tako majhen, da ne bi mogel nuditi pomoči. “Otroci uživajo, ko vidijo, kaj vse ti prostovoljčki delajo. Delajo, da pomagajo. Pomagajo, ker je tako prav,” nežno pribije Marija Jereb. Na pomoč so jim priskočili tudi znani prostovoljci, ki se - kot poudarja majska osebnost Primorske - vedno odzovejo klicu Rdečega križa: Tomaž Klepač, Anika Horvat in Slavko Ivančić.

“Ko so otroci videli, kako se objemamo mi, odrasli, so se odzvali kot plaz. Kakšni objemi so to bili! Koprski srednješolci so mi rekli, kako lepo je bilo objeti sošolca, kako dobro so se počutili in kako težko je bilo narediti prvi korak. Nakar so objeli še mene, tako od zadaj, in mi rekli: 'Joj, ste vi dober človek!' Kako sem bila ganjena. Moč te ljubezni in spoštovanje temeljnih načel Rdečega križa je brez meja,” s širokim nasmehom opisuje Marija Jereb.

Osebnost Primorske izbirajo poslušalci, bralci in gledalci Radia Koper, Primorskih novic in Televizije Koper ter komisija vseh treh medijev. Med tistimi, ki so glasovali za osebnost meseca maja, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih: Milan Lukanovič iz Kopra, Lojzka Mozetič iz Volčje Drage in Tanja Frank iz Kilovč.

Projekt so nadgradili tudi s tečajem prve pomoči - otrokom so pokazali, kako oskrbeti zvin in obtolčene dele telesa. “Počutili so se pomembne, ker so del Rdečega križa, ker poznajo temeljna načela in po njih delajo. Nekateri otroci so že člani mladega Rdečega križa in spodbujajo svoje sošolce k prostovoljstvu. Želim si, da bi se nam pridružilo čim več mladih, saj nas bo nekdo moral naslediti. Mladi so neobremenjeni, drugače razumejo svet, zato ga morajo oni voditi,” trdno verjame gospa iz Ankarana, ki je dolga leta predsedovala tudi hrvatinskemu in ankaranskemu Rdečemu križu. Njenega veselja pa še ni konec: v prihodnje bodo projekt razširili na celotno Istro, v vse srednje šole, že kmalu, prihodnjo sredo, 10. junija, pa gredo s temi delavnicami na obisk v Tolmin, in sicer k učencem tretjega in petega razreda. “In tako širimo to prostovoljstvo, vrednote, kot so biti v pomoč in veselje drugemu, spoštovati in razumeti. To je tisto. Tudi ko si razočaran ali jezen ali zelo prizadet, daj, usmeri se v tisto pozitivno, kajti jeza je tista, ki te lahko požre,” nenehno poudarja in širi to mantro. Verjetno tudi takrat, ko kolesari in jadra. Svet je pač širok in vsepovsod so ljudje, ki potrebujejo našo roko. ALENKA PENJAK


Najbolj brano