“Lepo je pomagati drugim”

Osebnost Primorske meseca oktobra je Bogdan Vadnov, koordinator zbiranja Viškov hrane, so odločili glasovi poslušalcev, bralcev in gledalcev Radia Koper, Primorskih novic in Televizije Koper ter komisije vseh treh medijev.

Bogdan Vadnov Foto: Jaka Jerasa
Bogdan Vadnov Foto: Jaka Jerasa

“Hvala za veselo novico. Lepo je pomagati drugim,” se je Bogdan Vadnov odzval na novico, da je izbran za oktobrsko osebnost Primorske. Vadnov je koordinator petih Lions klubov in podružnice Zarja iz Portoroža, ki v slovenski Istri uresničujejo projekt Viški hrane.

Akcijo so Lionsi začeli na Štajerskem, a tudi primorski prostovoljci so se uspešno povezali s trgovci in organizacijami, ki poskrbijo, da še uporabna živila pridejo do tistih, ki jih potrebujejo. Številne raziskave so namreč pokazale, da v Sloveniji zavržemo ogromno hrane. “Iz distrikta so nam že pred časom javili, da taka akcija že poteka v Celju in Mariboru. V našem klubu smo razmišljali, kako bi se ji pridružili, posvetovali smo se z Rdečim križem in Karitasom,” je opisal prve korake akcije v Istri.

Med tistimi, ki so glasovali za oktobrsko osebnost Primorske, smo izžrebali tri dobitnike darilnih paketov. Po pošti jih bodo prejeli Danica Kovač iz Lokve, Tanja Frank iz Prema in Adriano Glavina iz Kopra.

Našli so dva donatorja, zdaj se jim pridružuje še tretji. “Donatorji so zahtevali, da mi prevzemamo hrano, ne pa posamezni občani sami. Težava je le v tem, da trgovine zaprejo ob isti uri, zaposleni bi radi šli čim prej domov in verjamem, da jim je včasih odveč čakati na naše prostovoljce, da pridejo po hrano. A nekako že gre,” pravi.

Prostovoljci od Ankarana, Kopra, Izole in Portoroža tako po teden dni dežurajo ter po zaprtju trgovin prevzemajo živila. Trgovci donirajo sadje, jogurt, mleko in pečenje. “Nabere se lepa količina hrane, ki zelo pomaga ljudem brez službe in na splošno brez denarja,” je zadovoljen Vadnov. “Upam, da bo izbor za osebnost Primorske pripomogel k temu, da bi se akciji pridružil še kakšen donator,” se nadeja.

Pogovoru z Bogdanom Vadnovom lahko prisluhnete danes ob 11. uri na Radiu Koper.

Za naziv oktobrske osebnosti Primorske sta se potegovala še Jan Golja, pobudnik akcije Mali koraki za velik cilj, in posebna gasilska enota Gamsi, katere poveljnik je Miro Bozja.


Najbolj brano