Bovec v predzimskem spanju

Po uspešni poletni turistični sezoni, ki se je zavlekla do jesenskih šolskih počitnic, Bovec te dni počiva. A oddih ne bo dolg. Zima že trka na vrata. Ko zapade sneg, bo kraj pod Kaninom oživel.

Bovec, z vseh strani obdan z gorami, so začele pred dobrega četrt stoletja spreminjati aktivnosti na reki Soči, ki se je izkazala za zlato žilo. Nekoč zaspan kraj nekoliko otožnega videza, sredi katerega je gospodovala vojašnica jugoslovanske vojske, se je začel počasi, a vztrajno preobražati v turistično središče, danes pa je že eden od slovenskih turističnih biserov, ki je vse bolj poznan tudi v svetu.

Od pomladi do jeseni se vanj zgrinjajo kajakaši z vseh koncev in krajev, pa ljubitelji raftinga, soteskanja in ostalih vodnih športov. Podjetni domačini so aktivnostim na vodi dodali še atraktivne spuste po jeklenici, zadnja leta prihaja v kraj pod Kaninom oziroma Rombonom tudi vse več pristašev gorskega kolesarjenja in pohodnikov.

Na vrhuncu poletne sezone je v Bovcu kot v mravljišču.

Te dni je drugače. Bovec kaže povsem drugačno podobo. Nikjer žive turistične duše. Le domačini. Kraj je poglobljen v zasluženo predzimsko spanje, ko se bo spet začelo. Čim bo Kanin prekrila dovolj debela snežna odeja, bo naselje, kjer so v zadnjih letih kot gobe po dežju rasle nočitvene kapacitete in začne ob dobri zasedenosti po zaslugi vse boljše infrastrukture utripati tako kot podobni turistični kraji onkraj naših meja, v Alpah ali Dolomitih, oživelo.

Trenutno pa je Bovec kot nalašč za tiste, ki ne marajo gneče in potrebujejo odklop, odmik, počitek. V tem času je aktualno predvsem dobro prepredeno ožilje pohodniških in sprehajalnih poti v okolici, kjer si je mogoče pošteno prevetriti glavo in najti svoj mir.


Najbolj brano