Se Closh vrača na sceno?

Letos mineva deset let, odkar so naš časnik zapustili trije simpatični liki, Closh, Rejver in Hipi. Trojica je - uokvirjena v mini strip z naslovom The Closh - vsak teden celo desetletje s svojimi duhovitimi odzivi na dogajanje okrog sebe zabavala bralce mladinske strani v prilogi 7. val. Te dni je košček Closhevega časopisnega življenja razstavljen v koprskem baru Cameral.

Closha, Rejverja in Hipija upodablja Robert Valčič - Valko (levo), besedo pa jim daje Andrej Erzetič - Erza. Foto: Biljana Pavlović
Closha, Rejverja in Hipija upodablja Robert Valčič - Valko (levo), besedo pa jim daje Andrej Erzetič - Erza. Foto: Biljana Pavlović

“Veš, kakšen je nov izraz za banko sperme?” Closh v enem od stripov, razstavljenih na stenah Camerala, vpraša svoja prijatelja Hipija in Rejverja. Ta skomigneta z rameni, Closh pa se namuzne: “Semenišče ...”

Poklon Robertu Škrlju

“To foro mi je povedal Robert Škrlj, pokojni urednik 7. vala, zaradi katerega je Closh sploh dobil prostor v Primorskih novicah,” o posebnem posvetilu in zahvali leta 2014 preminulemu uredniku in novinarju Primorskih novicRobertu Škrlju pove Koprčan Robert Valčič - Valko, ki je Closhu pred 20 leti vdahnil življenje skupaj s prijateljema Andrejem Erzetičem- Erzo in Darjem Vitrihom.

Closh je najprej zaživel kot maskota na živo rožnato obarvanih majčkah malce neresne srednješolske nogometne ekipe. Ko je Škrlj Valčiču predlagal, da bi za mladinsko stran priloge 7. val pripravljal tedenski strip, pa so ga fantje, sedeč ob pivu v žusternskem Snack baru, izpilili v stripovski lik. “Closh je menefregističen, svojeglav in malce zenovski tip, ki svet vidi po svoje in vsakič znova ob druženju s svojima kompanjonoma ugotovi, da problemov sploh ni, temveč da so to le iluzije,” značaj kuštravega temnolasca, ki nikoli ne sname svojih temnih lenonk, opiše Valčič. Njegova stalna sopotnika v stripovski dogodivščini sta dolgolasi Hipi, tipični psevdo intelektualec in vegetarijanec, kot ga opišeta avtorja, ter naspidirani Rejver, ki ga zanimata elektronika in tehnologija.

Od prve objave v 7. valu, 10. januarja 1997, do zadnje, poslovilne, 29. decembra 2006, je druščina zabavala bralce Primorskih novic s svojimi duhovitimi komentarji družbenih tem, ki so jih obravnavali časopisni prispevki na mladinski strani.

“Znašli smo se v novem svetu, kjer nič več ni bilo kot prej”

“Ko smo začeli ustvarjati Closha, smo bili stari približno 25 let. Strip je nastal kot naš odziv na spremembe, ki jih je tedaj doživljala naša generacija. Do leta 1991 smo odraščali v državi, kjer so veljala določena pravila, ki smo jih dobro poznali. Kar naenkrat pa smo se znašli v nekem novem svetu, kjer nič več ni bilo kot prej,” opiše Andrej Erzetič, ki je likom, ki jih je Valko upodabljal, dal besedo.

Kako neobremenjen je Closhev pogled na te spremembe, ponazori s primerom: “V obdobju, ko je začel veljati protikadilski zakon, v enem od stripov Closh, ki je sicer nekadilec, sedi med kadilci in vleče cigareto. Hipi in Rejver ga vprašata, od kdaj kadi, on pa jima odvrne, da v prostoru za nekadilce pač ni bilo več prostora.”

Ena od posebnosti stripa je bila, da je tudi v pisani besedi ohranil govorico likov takšno, kakršna je bila - pogovorna, slovnično nepravilna, nepopolna. “To je bila verjetno edina vsebina v časopisu, ki ni bila lektorirana. Škrlju gre zahvala, da je bilo tako. On se je zavzel za to, da napake ostanejo in da niso vse vejice na svojem mestu ter da tako ulična govorica ostane ulična,” pove Valčič.

V desetletju izhajanja v Primorskih novicah so fantje ustvarili nekaj čez 400 stripov. Želja, da bi izbrani stripi izšli v knjižni izdaji, še čaka na uresničitev, medtem pa je, tako vsaj kaže, Valku in Erzi ustvarjalna žilica začela znova utripati.

40-letna ločenca in vegetarijanec, zaposlen v mesnici

Čeprav tega ne potrjujeta, je razstava v baru Cameral, ki bo obiskovalcem na ogled še do sredine maja, najverjetneje prvi korak k ponovni združitvi Closha, Hipija in Rejverja. Ni še jasno, kje (in če sploh) bo strip znova zaživel - na spletu ali kako drugače - oba, Valčič in Erzetič, pa že imata približno izdelan scenarij za nadaljevanje dela. Razstavo v Cameralu sta poimenovala The Closh 4.0, pa ne zato, ker bi to bila četrta nadgradnja Closhevega stripovskega življenja, pač pa preprosto zato, ker se Closh po desetletju mirovanja vrača v življenje kot 40-letnik.

Kot pojasnita avtorja, je v tem času Closh dobil službo, ima dva otroka in je ločen. Njegova bivša žena si je našla drugega, bolj urejenega tipa z dobrim avtom, medtem ko je Closh od nekdaj zaprisežen spačkist. Rejver je poročen s “keš pičko”, a se tudi on ločuje. Je uspešen podjetnik, a nenehno hodi po robu med uspehom in neuspehom. Z ženo se prepira po sodnih dvoranah, med drugim tudi zaradi njenih umetnih prsi, ki jih je on plačal in zato je prepričan, da je vsaj nekajkrat na teden upravičen do njihove uporabe. Hipi živi v hiši na podeželju in ima kup otrok. Zaposlil se je v trgovini na oddelku sadja. A ker so ta oddelek ukinili, je on, vegetarijanec, pristal na delovnem mestu v mesnici.

Vsekakor zanimiva osnova za nov niz duhovitih stripovskih dovtipov. Kaj bo iz nje vzniknilo, pa bo pokazal čas.

ILONA DOLENC


Najbolj brano