Judovska najstnica Ana nas še vedno uči

Ana Frank je dnevnik pričela pisati na svoj 13. rojstni dan leta 1942. Enako so stari učenci dutovske šole, ki so sodelovali pri pripravi razstave Ana Frank - zgodba za sedanjost. Njena zgodba lahko najstnike danes veliko nauči, predvsem pa bi morala opomniti odrasle, da mladost ni le norost, ampak včasih predstavlja tudi glas razuma.

Razstava bo na ogled še dva meseca. V tem času  bodo 
učenci vsem obiskovalcem z veseljem predstavili življenje 
Ane Frank in obdobje, v katerem je živela. Foto: Petra Mezinec
Razstava bo na ogled še dva meseca. V tem času bodo učenci vsem obiskovalcem z veseljem predstavili življenje Ane Frank in obdobje, v katerem je živela. Foto: Petra Mezinec

Letos mineva 70 let od smrti avtorice morda najslavnejšega dnevnika vseh časov - Ane Frank.

Razstava Ana Frank - zgodba za sedanjost, ki so jo ob tej priložnosti odprli v Osnovni šoli Dutovlje, je mednarodni projekt, ki potuje po 60 državah sveta, pri nas pa je skrbnik projekta Muzej novejše zgodovine. Razstava prvič gostuje na Primorskem in četrtič v Sloveniji.

Prilagojeno tudi za slepe in slabovidne

Osnovni cilj razstave je učencem in dijakom predstaviti zgodbo Ane Frank s pomočjo razstave in delavnic ter jim tako približati obdobje 2. svetovne vojne na globalni in lokalni ravni. Nič drugače ni bilo v Dutovljah, kjer se je približno 20 učencev udeležilo dvodnevne delavnice.

Vodja projekta za Slovenijo je Monika Montanič, ki s sodelavci dopolnjuje razstavo: “Slovenska posebnost je besedilo dnevnika, ki smo ga pripravili v Braillovi pisavi, Poleg tega smo izdelali tudi maketo skrivališča za slepe in slabovidne, ki se je lahko dotaknejo. Nenazadnje veliko govorimo o diskriminaciji, a je v svojem okolju velikokrat ne prepoznavamo.”

Pripravili so tudi literarni natečaj. Šolarje so pozvali, naj napišejo esej na temo Ana Frank in njeno sporočilo moji generaciji. Pri literarnem natečaju je sodelovalo 157 esejev iz vse Slovenije in celo Srbije.

Osnovna šola Dutovlje je razstavo Ana Frank - zgodba za sedanjost gostila v okviru programa Popestrimo šolo, ki ga izvajata mentorici Franja Čok in Nina Intihar.

Spodbujanje tolerantnosti med otroci

Otvoritve razstave se je udeležil tudi namestnik veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Paul Van Oostveen. Navdušen je bil nad šolskim zborom, ki je zapel tudi pesem v nizozemščini. “Ta projekt je izjemno pomemben, saj spodbuja strpnost v šolah po Evropi. Ko boste na Nizozemskem, pa ste vljudno vabljeni, da si ogledate skrivališče Ane Frank,” je povedal.

Šolarji tretje triade, ki so v projektu sodelovali, v prihodnjih dveh mesecih - toliko časa bo razstava na ogled - vabijo na ogled pod njihovim vodstvom.

Ana Frank je v skrivališču sanjala o svetu brez vojne in svoji prihodnosti. Želela si je postati slavna novinarka in pisateljica. Ena želja se ji je kljub smrti marca 1945 v taborišču Bergen-Belsen uresničila: njen dnevnik je postal nesmrten.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano